top of page

VEKAM tarihi kent kokularını ziyaretçilerle buluşturuyor


Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Ankaralıları, Koku ve Şehir sergisiyle buluşturuyor. Kokuların tarihsel hikâyelerini anlatan sergi; antik dönemden başlayarak, Anadolu uygarlıkları ve kültürlerinin kokularını ele alıyor. Ziyaretçiler, 6 Ocak Cumartesi günü açılan sergi süresince aralarında safran, buhur ve amberin de yer aldığı 50’yi aşkın kokuyla tarihin derinliklerine doğru yolculuğa çıkacak. Sergi, 31 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), 2018 yılının ilk sergisini tarihin kokularına ayırdı. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED) İstanbul’daki galerisinde sergilenen ve yoğun ilgi gören Koku ve Şehir sergisi, Koç Üniversitesi VEKAM ve Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi işbirliğiyle bu kez de Ankaralılar ile buluşuyor.

Antik dönemden başlayarak Anadolu uygarlıkları ve kültürlerinin kokularını ele alarak tarihsel hikâyelerini anlatan sergi 6 Ocak Cumartesi günü ziyaretçilerine kapılarını açtı. Sergi, ziyaretçileri bir zamanlar Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin tarihsel koku dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Kahve, nane ve kolonya gibi günümüzün hakim kokularından pek çok örneğin yanı sıra geçmiş dönemlerin esintilerini taşıyan safran, buhur ve amber gibi birçok kokunun da aralarında yer aldığı 50’yi aşkın koku, 31 Mart 2018 tarihine kadar Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Serginin küratörlüğünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Lauren Nicole Davis, tasarımını ise PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) üstlendi. Sergide yer alan kokular MG Gülçiçek International Fragrance Company tarafından hazırlandı. Uluslararası esans üreticisi MG International Fragrance Company (MG Gülçiçek), 1961 yılında kuruluşundan bu yana tarihi bilince olan hassasiyeti, şehir kültürü ve sanat dostu kimliğiyle projeleri destekliyor. Koku ve Şehir Sergisi’ni de bu doğrultuda anlamlı bulan MG International Fragrance Company, sergide yer alan kokuları hazırlayarak Anadolu miraslarının unutulmaması adına bu tarihsel yolculuğa eşlik ediyor.

Özel olarak geliştirilen elektronik düzeneklerle kokuların deneyimlenebileceği serginin farklı bölümlerinde, tarihte kullanılan güzel kokuların yanı sıra daha önce deneyimlemediğiniz kokular da yer alıyor. Koku algısı, tat, koku ve bellek arasındaki ilişki gibi sorulara da cevap veren sergide, ziyaretçiler edindikleri deneyimi sınama fırsatı da bulacaklar. Sergide, Gülsha’nın katkılarıyla Osmanlı’dan günümüze gelen geleneksel kokuların nasıl üretildiği ve saklandığı anlatılırken özel koleksiyonlardan seçilen objeler, parfüm ve kolonya şişeleri de yer alacak.

Koku ve Şehir sergisi 6 Ocak - 31 Mart 2018 tarihleri arasında Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page