top of page

Kayış Koptu!

NOKS, 22 Mart-19 Nisan tarihleri arasında sanatçı ve elektronik müzik prodüktörü Sami Baruh’un video ve fotoğraf çalışmalarından oluşan Kayış Koptu! isimli ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörlüğünü Volkan Kızıltunç üstleniyor



1995-2008 yılları arasında aktif olan deneysel elektronik müzik kolektifi Etnik Sentetik’in kurucuları arasında yer alan ve bugüne kadar İstanbul'da birçok gece kulübünde sahne alan sanatçı Sami Baruh, kuşaktan kuşağa aktarılan aile mesleği olan teneke kutu imalatçılığını, yaklaşık yarım asırdır hiç değişmeyen çalışma biçimini, aynı yerde bir ömür geçiren işçileri ve imalathaneyi; fotoğraf, video ve ses gibi farklı disiplinleri kullanarak belgeliyor.


Atölyede geçirdiği zaman içerisinde manuel makineleri, onları seri bir şekilde çalıştırmakla yükümlü işçileri sessiz bir gözlemci gibi kaydeden ve kendisini dedesi Samuel Baruh'un kurduğu ve halen babasının işlettiği atölyeyi kaydetmeye adayarak, makineler ve insanlar arasındaki ilişkiyi bize soyut ve şiirsel bir dille yansıtmayı amaçlayan Baruh, Kayış Koptu! isimli ilk kişisel sergisinde izleyiciyi endüstrinin ve üretimin en temel nesneleri olan makinelere bakmaya, onları dinlemeye çağırıyor.



Baruh'un Kayış Koptu! sergisi bir yandan nostaljik olmayan melankoliyi, seri üretim ve zaman ilişkisini, yıllarca aynı mekanda yaşayan ve çalışan kişilerin duygu durumlarına dair ipuçlarını barındırırken, mekanik üretim ve insan/makine ilişkisinin denge ve dengesizliği üzerine de düşündürüyor. Sanatçının bakışı, atölyedeki insanlara, nesnelere ve emeğe bir saygı içerirken, serginin ismi izleyiciye üretimin askıya alındığı, düzenin bozulduğu, zamanın uçup gittiği bir uzay-mekana davet ediyor.


Sanatçının, NOKS Books'un ikinci yayını olan Sami Baruh / Kayış Koptu! kitabının lansmanının da yapılacağı 21 Mart akşamı saat 18:00'deki sergi açılışının devamında, Kadıköy ZOR’da endüstriyel gürültüyü yorumladığı canlı elektronik müzik performansı da gerçekleşecek.


Sergi 22 Mart - 19 Nisan 2020 tarihleri arasında bağımsız, kültürler arası birlikteliklerin ve disiplinler arası etkileşimin ön planda tutulduğu bir alan yaratmayı hedefleyen NOKS Bağımsız Sanat Alanı'nda izlenebilir.

bottom of page