top of page

Kayıp Ailemin İzinde: Bir Lubunya Arşivi’nin Öyküsü


Arşivden Sonra? konuşma serisinin ikinci sezonu araştırmacı ve Art Unlimited dergisi için Seksenlerde devr-i âlem dosyasını kaleme alan sevgili Serdar Soydan tarafından oluşturulan Lubunya Arşivi konuşması bugün saat 19:00'da SALT Galata, Atölye 2-3'te düzenlenecek

Arşivden Sonra? konuşma serisinin ikinci sezonu araştırmacı ve aynı zamanda Mart-Aralık 2016 tarih aralığında Art Unlimited dergisi için Seksenlerde devr-i âlem isimli dosyayı kaleme alan sevgili Serdar Soydan tarafından oluşturulan Lubunya Arşivi ile sona eriyor.

Soydan’ın yirmi yıla yakın bir süreden beri üzerinde çalıştığı arşivle ilişkisi, kendini yeni kabullenmiş bir eşcinsel erkeğin, internetin yaygın olmadığı, bilgiye kolay ulaşılamayan bir dönemde yalnızlığını azaltmaya çalışması, benzer deneyimler ve hayatların izini sürmesiyle başlar. Kendini önce öykü ve romanlarda ardından da gazete ve dergi ciltleri arasında bulan Soydan, sandığı kadar yalnız olmadığını anlar. Onun da herkes gibi bir ailesi vardır. Arşivi, yani ailesi gitgide genişler. Kütüphane raflarında, birbirinden uzak ve ayrı, belki de birbirine hasret gazete ve dergi kupürleri, roman ve öykü kahramanları birbirini bulur. Ortaya çıkan o güne, hatta günümüze kadar kimsenin merak etmediği etse de bir araya getirmediği, çoğumuzun bihaber olduğu bir Lubunya Arşivi'dir. Harf devriminden 80’li yılların ortalarına kadar Türkiye basınında LGBTİ yansımalarının izini süren Soydan, konuşmasında ağırlıklı olarak 60’lı yıllardan günümüze trans var oluşa ve özellikle 70’lerin başında sahneye çıkmaya başlayan trans kadınlara değinecek. Gazete kupürleri, özel röportajlar ve edebi eserlerin ışığında 11 Haziran 1981 tarihinde sahne hayatından alıkonulan tüm bu kadınların yaşam ve kariyer öyküleri anlatılacak. Konuşmada 70’lerden 80’lerin sonuna kadar lubunyaları ilgilendiren, etkileyen pek çok tarihsel olay da ele alınacak. Serdar Soydan hakkında 1980 yılında, İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sinema-TV Bölümü’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi aldı. Senarist olarak birçok televizyon dizisi kaleme almıştır. Çeşitli edebiyat dergileri ve kitap eklerinde yazıları yayınlanan Soydan, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Suat Derviş ve Nahid Sırrı gibi yazarların gazete ve dergi ciltleri arasında unutulmuş eserlerini gün ışığına çıkarırken bir yandan da yayın evlerine kitaplar hazırlamaktadır.

bottom of page