İzmir sergiler ajandası / Eylül-Ekim 2025
- Unlimited
- 5 Eyl
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 2 gün önce
İzmir Ajandası, İzmir kültür-sanat ortamının aktörleri; inisiyatifler, kolektifler, kamu ve özel sanat kurumları, bağımsız ve değişken mekanlar şehrin merkezinde ve periferilerinden takip edilesi bir sanat programı sunuyor. Alanın yeni nesil galerileri Commune Art Space ve Hayy Open Space, Unlimited okuyucuları için aylık sunulan İzmir Sergiler Ajandası'nda güncel sanatı odağına alan sergi ve etkinlikleri sanatseverler ile buluşturuyor
Arkas Sanat Alaçatı
Sahnelenmiş / Staged
29 Mayıs 2025 - 4 Ocak 2026

Arkas Sanat Alaçatı, bu sezonu insanlığın en endişe verici meselelerinden biri olan iklim krizine odaklanan disiplinler arası bir sergiyle açtı. Billur Tansel’in küratörlüğünü üstlendiği Sahnelenmiş/Staged başlıklı sergi, doğayla bağlarını yitirmiş ve kendi yarattığı yapay gerçekliklere sığınmış insanın varoluşsal açmazlarını, sanat aracılığıyla sorguluyor.
İnsanoğlunun kendi sebep olduğu ve aynı zamanda da kurbanı olduğu iklim krizi meselesini ve ona karşı duyarsızlığını konu alan Sahnelenmiş/Staged sergisi 29 Mayıs 2025 - 4 Ocak 2026 tarihleri arasında 35 sanatçının farklı tekniklerdeki eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
Sergi yalnızca heykel, resim, fotoğraf, mekâna özgü yerleştirmeler ve bu sergi için ilk defa üretilen eserlerle sınırlı değil; aynı zamanda konu ile ilgili kitap, makale ve belgelerin de yer verildiği bir etkileşim alanı olarak tasarlandı. Konferanslar, sanatçı söyleşileri, film gösterimleri ve atık malzemenin dönüşümü ve rejenerasyon konusunu ele alan interaktif atölyelerle yaz boyunca izleyicilere katılımcı bir deneyim sunuluyor.
Ziyaret: Pazartesi hariç her gün 10:00-19:00
Detaylı Bilgi: https://arkassanatmerkezi.com/ veya https://www.instagram.com/arkassanatalacati/
Bayetav Sanat
Suyun Hafızası
17 Eylül - 25 Ekim 2025

Teos Kültür Sanat Derneği (İzmir) ve Invisible Dust (Birleşik Krallık) iş birliğiyle gerçekleşen “Forecast Türkiye: Suyun Belleği” sergisi, 17 Eylül’de Pagy Köşkü, Bayetav Sanat’ta açılıyor. Proje, iklim krizine dikkat çekerken sanatçılar ile bilim insanları arasında diyalog kurmayı ve kent sakinlerini ekolojik tartışmalara dahil etmeyi amaçlıyor.
Küçük Menderes rotası, bölgedeki göller ve Pamucak kıyısındaki antik bataklıkları konu alan saha araştırmaları; kırsal bellek, folklor ve ekolojik mirasla ilişkili sanatsal üretimlerle buluşturuluyor. Küratörlüğünü Invisible Dust kurucusu Alice Sharp’ın üstlendiği sergi, Shezad Dawood, Aşkın Ercan, Pınar Boztepe, Sinan Kılıç, Sarp Keskiner, Gökçe Süvari, Melisa Geçalp, Güneşin Oya Aydemir ve Can Luca Etterlin’in çalışmalarıyla 25 Ekim’e kadar ziyaret edilebilir.
Proje, British Council “Yaratıcı İşbirlikleri” hibe programı ve SAHA Derneği “Sürdürülebilirlik Fonu” tarafından desteklenmektedir.
Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 11:00 - 19:00
Detaylı bilgi: https://www.instagram.com/bayetavsanat/
İzmir Fransız Kültür Merkezi
Afro - Turk Spirit
19 Eylül - 31 Ekim 2025

İzmir Fransız Kültür Merkesi Sergi Salonu, dış cephe panoları ve Vasıf Çınar Meydanı sergi alanında gerçekleşecek Fransız fotoğrafçı Philippe Dupuich’in Afro-Turk Spiritbaşlıklı sergisi, Afro- Türklerin tarihine, kimliğine ve günümüzdeki yaşamlarına dair güçlü bir görsel anlatı
sunuyor.
Ziyaret: Pazartesi - Cumartesi, Saat: 10:00 - 19:00, Vasıf Çınar Meydanı’nda gün boyu
Detaylı bilgi: https://www.ifturquie.org/etkinlik/sergi
Hayy Open Space
Yapıt Kitap
30 Ekim - 27 Aralık 2025

Umut Altıntaş'ın küratörlüğünü yaptığı Yapıt Kitap, “İçeriğini çıkardığımızda kitaptan geriye ne kalır?” sorusunu merkeze alarak kitabı yalnızca bir bilgi taşıyıcısı olmaktan çıkarıp kendi nesneselliğiyle ele alıyor. Alparslan Baloğlu, Emirkan Cörüt, Daniel Eatock, Gizem Hız, Amir Jamshidi, Vedat Ozan, Yağız Özgen, Monica Papi, Sarah Belle Reid, Ulaş Uğur, Gül Yavuz, Saliha Yavuz ve Caner Yılmaz’ın işleri bu bağlamda bir araya geliyor.
Gündelik yaşamda bizim için sıradan bir nesneye dönüşmüş olan kitap, bu sergide kendisiyle baş başa kalıyor. Bilgiyi taşıma ve aktarma işlevi gibi pratik bağlamlarından sıyrılıyor; yalnızca kendi bileşenleriyle —mekaniği, formu, hacmi, malzemesi, baskısı, üretimi, yapısı ve mekânda kapladığı alan gibi etkenlerle ilgileniyor ve kendi varlığına odaklanıyor. İçerik-okur ilişkisi, yerini form-izleyen ilişkisine bırakıyor.
Yapıt Kitap sergisi, kendisi dışında başka hiçbir şeyi temsil etmediği fikriyle kitap nesnesini izleyiciyle soyut bir temsil üzerinden buluşturmayı amaçlıyor.
*Hayy Open Space 2025 programı SAHA İnisiyatifler için Sürdürülebirlik Fonu kapsamında destekleniyor.
Ziyaret: Perşembe, Cuma ve Cumartesi 13:00-18:00
Detaylı bilgi: www.hayyopenspace.com
Kendine Ait Bir Oda / İskele Sergileri
Kıyı Kent
5 Eylül - 10 Kasım 2025

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı ile İZDENİZ’in girişimiyle, Kendine Ait Bir Oda (KABO) tarafından yürütülen İskele Sergileri’nin dokuzuncusu, üç sanatçıyı İzmir’in kıyı coğrafyası ve kentsel hafızası etrafında bir araya getiriyor. Bahar Oganer’in Olmak İstediğim Yerdeyim serisi ile Emre Yıldız & Metehan Özcan’ın Aşina projesi Kıyı Kent başlığı altında izleyiciyle buluşuyor.
Kıyı Kent, kentin görünür yüzeylerinden bireysel deneyimlere uzanan geniş bir perspektifle İzmir’in kıyı kent kimliğine odaklanıyor. Oganer kıyı manzarasından yola çıkarak içsel bir düş alanı kurarken; Özcan ve Yıldız apartman tabelaları üzerinden kentin sokak belleğine tipografik bir yolculuk sunuyor.
Yerlerin Eşiğinde
5 Eylül - 6 Ekim 2025

Kendine Ait Bir Oda (KABO), Karşıyaka Vapur İskelesi’nde oluşturduğu Kamusal Sanat Alanı’nda 2024 yılı başından bu yana yürüttüğü bağımsız sergilerle, güncel sanatı kent yaşamının olağan akışıyla buluşturuyor. Paralel etkinlik, KABO-DA (KABO-Deneyim Alanı) Genç sanatçılara kamusal alanda sergileme deneyimi sunuyor. Bu kapsamda yer alan Yerlerin Eşiğinde sergisi, farklı coğrafyalardan geçen, farklı nedenlerle yola çıkan ama ortak bir duyguya temas eden iki sanatçıyı, Mert Er ve Yunus Çakırtaş’ı bir araya getiriyor.
Ziyaret: Karşıyaka Vapur İskelesi Kamusal Sanat Alanı, Her gün, gün boyu
Detaylı bilgi: instagram.com/kendineait1oda/
The Letter Art Gallery
Benzer Yerler Farklı Zamanlar
13 Eylül - 11 Ekim 2025

Letter Art Gallery, Duygu Süzen’in kendi deyişi ile doğanın var olan biçimlerini yeniden kurgulama dürtüsüyle otobiyografik mekânlardan topladığı görüntüleri içeren Benzer Yerler Farklı Zamanlar sergisini ağırlıyor.
Sanatçıdan alıntı ile "Bu görüntüler, geçmiş ve şimdi arasında bir köprü gibi. Anı/bellek/hatıra açısından hafızada yer edinen tanıdık bir sokak lambası, parkta boş duran bir bank ve yol seyri esnasında gördüklerim içsel bir yorumla bir harita oluşturmayı amaçlar. Görsel anlatıyı ve kişinin iç dünyasını belleğinde kayıtlı olan imgelerle metaforlaştırır. Bu çoklu imgeler, ortak bir anlatım diliyle kişisel deneyimleri keşfetmek ve yansıtmak için bir araç görevi görür. Ağırlıklı olarak çini mürekkebi, suluboya ve kurşun kalem kullanarak, nadiren de füzenle kağıt üzerine uyguladığım bu çalışmalar, siyah beyaz kontrastlığı esas alarak benzer yerlerden farklı zamanlara ait bir hikâye kurgusu oluşturmayı hedefler."
Ziyaret: Pazartesi - Cumartesi, 12.00-18.00
Detaylı bilgi: instagram.com/theletter.artgallery
Odeon Pergoman Kültür Sanat Alanı
Hatırlama Defteri
27 Eylül - 20 Ekim 2025

Günseli Baki, Jenny Berntsson, Selin Atik, Sezgi Abalı, Seçil Yaylalı ve Şerife Aslan’ın bellek araştırmasından yola çıkarak ürettikleri video, fotoğraf, desen, kolaj ve yerleştirmelerden oluşan Hatırlama Defteri projesinin sergisi Odeon Pergoman Kültür Sanat Alanı’nda izleyiciyle buluşuyor.
Hatırlama Defteri kadınların çocukluk dönemlerinden itibaren aile ve sosyal çevrelerinin bedenleri üzerinden yaptıkları ikazları içselleştirme süreçlerini, eril bakış, kimlik inşa süreçleri ve yabancılaşma etrafında ele alan araştırma odaklı sanat projesi. Hatırlama Defteri’nin sanat üretim süreci, bedenin toplumsal, kültürel, politik bağlamdaki anlamlarını sorgulayan feminist bellek araştırmasına dayanıyor. Araştırma, kadınların kendi hikayelerini ve deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlayan sanatçıların yurtdışında ve yurtiçinde gerçekleştirdikleri görüşmeleri eksenine alıyor.
Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi, Shelter Artist Run Space, Pasaj ve İsveç’ten Jenny Berntsson ortaklığında gerçekleşen proje, kadınların yaşadıkları duyguları ortaklaştırmayı, farkındalığı arttırmayı ve bir aradalığı güçlendirmeyi amaçlıyor. Beden politikaları üzerinden kadınların uğradığı ayrımcılığın, sınıf, din/dil/ırk/etnik köken, sosyal statü farketmeden yaşadıklarını görünür kılmayı hedefliyor.
Projenin kamusal programında, Jenny Berntsson, Seçil Yaylalı, Şehlem Kaçar ve Kadın Savunması Ağı’nın gerçekleştireceği üç farklı atölye yer alıyor. Projenin feminist bellek araştırmaları ve sanat üretimlerini içeren kitabı ise Ekim ayı içerisinde yayınlanıyor.
*Hatırlama Defteri Kültür için Alan programı tarafından destekleniyor.
Yan etkinlikler
1 - 28 Eylül, 11.00-16.00
Sözel Bireyin Ötesi, Bugün Ben Kim Olmak İstiyorum?
Jenny Berntsson, Seçil Yaylalı
11 Ekim, 11.00-16.00
Benim Katmanlarım: Hafızaya Bir Yolculuk
Şehlem Kaçar
18 Ekim 11.00-16.00
Feminist Öz Savunma
Kadın Savunması Ağı
Ziyaret: Cuma, Cumartesi, Pazar 15:00-19:00
Detaylı bilgi: https://www.saridenizalti.com/
Yorumlar