top of page

İstanbul'un Orta Yeri Fotoğraf


İstanbul'un Orta Yeri Fotoğraf isimli fotoğraf sergisi, Fototrek & İstanbul Hatırası Fotoğraf Galerisi’nde 4 Mart 2020 Çarşamba günü saat 19:30'da gerçekleşecek kokteyl ile açılıyor. 31 Mart 2020 tarihine kadar devam edecek olan sergi, sanat tarihçisi Berna Sayar ve fotoğrafçı Cenk Gençdiş’in danışmanlığında bir araya gelen fotoğraf gönüllülerinin çalışmalarına yer veriyor.


Fotoğraf: Nil Türkeri


Günümüzde sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın merkezi olan İstanbul'u, barındırdığı farklı kültürler, farklı hayatlarla birlikte bir fotoğraf platosu olarak ele alan sergi, sanat tarihçisi Berna Sayar ve fotoğrafçı Cenk Gençdiş’in danışmanlığında bir araya gelen ve sergiyle aynı ismi taşıyan dört aylık bir atölye çalışması süresince dersler ve çekimler gerçekleştiren 13 fotoğraf gönüllüsünün İstanbul’un farklı rotalarında, farklı noktalarında çektikleri fotoğraf üretimlerini içeriyor. Orhan Veli’nin “İstanbul’un orta yeri sinema…” tasviri gibi İstanbul’un orta yerine fotoğrafı, görselliği yerleştiren grup, bir yandan tarihe, bugüne, mimariye, günlük yaşama dokunurken, bir yandan da gün doğumlarını izleyip, sokakları, caddeleri arşınlayarak, sokakları, insanları, camileri, kiliseleri, şehrin farklı mekanlarını ve dinamiklerini çalışmalarının bir parçası olarak ele aldılar. Kimi günler uzun saatler süren çekim süreçlerinde omuzlarında boyunlarında makineleriyle yaşayan grup, kimi günler tek bir an için dakikalarca bir noktada beklediler.


Ardan Kaymaz, Ayça Şahin, Ayşe Gülden Kaya, Berna Çaldağ, Gökhan Kartal, Gönen Kılınçarslan, Gülçin Zengin, Gülnur Ersöz, Hilmi Aydın, Nil Türkeri, Süha Demribaş, Yağmur Taş ve Zor Konstantin'in fotoğraf üretimlerinden oluşan İstanbul’un Orta Yeri Fotoğraf sergisi, İstanbul’un en güzel fotoğraflarını sunma iddiası taşımıyor. Aksine bir grup fotoğraf gönüllüsünün fotoğraf peşinde İstanbul sokaklarında yaşadıkları maceraları paylaşarak daha pek çok fotoğrafçının sokaklara çıkmasına, yollara düşmesine ön ayak olmayı hedefliyor.


Fototrek & İstanbul Hatırası Fotoğraf Galerisi’nde 4 Mart 2020 tarihinde açılacak olan İstanbul'un Orta Yeri Fotoğraf sergisi, 31 Mart 2020 tarihine kadar devam edecek.


bottom of page