T-ONE Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
vesilesiyle Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanını tanıtarak kadın gücüyle toplumsal dönüşümü amaçlayan bir proje gerçekleştiriyor
Can Atilla, Puduhepa Dans Süiti, Dans: Özge Başaran
Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği, kadınların gücüyle toplumsal dönüşmeyi başlatmak amacıyla tarihin ilk barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması'na mührünü basan Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi Puduhepa’yı tanıtma projesi düzenliyor. Kendi döneminin en güçlü devleti ve Anadolu'nun ilk imparatorluğu olan Hitit İmparatorluğu'nun Kraliçesi Puduhepa, tarihin önemli kadın figürlerinden biri.
8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle oluşturulan projenin ilk adımı da aynı hafta atıldı. T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ev sahipliğinde Pera Palas Otel'de düzenlenen açılış etkinliğinde kadının insanlık tarihindeki rolü konuşulurken, Can Atilla tarafından özel olarak bestelenen Puduhepa Dans Süiti adlı eser, balerin Özge Başaran'ın dansı eşliğinde ilk kez seyircilerle buluştu.
Arp: Senem Çine, Obua: Barkın Balık, Puduhepa Dans Süiti
Derneğin oylarıyla seçilen Önder Kadın Ödülleri kapsamında 2022 Yılı Yaşam Boyu Onur Ödülü, Tarihçi ve Bilim İnsanı Muazzez İlmiye Çığ ile Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’e verildi.
Anadolu kültürü ve tarihi açısından da öneme sahip olan Puduhepa'yı dinleyicilere aktaran Bağımsız Araştırmacı Doğa Taşlardan;
“Amacımız önce kendi topraklarında, yani yurt içinde, sonra da yurt dışında hak ettiği şekilde tanınmasını sağlamak. O yüzden de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde, bir dönem Anadolu ve Kuzey Suriye’de hüküm süren Hitit İmparatorluğu’nu; önce kocasıyla ve sonra da üvey oğluyla birlikte bizzat yönetmiş olan Puduhepa’yı konuşalım istedik…Elbette Puduhepa ismini dolaşıma sokarak, binlerce yıl aradan sonra aynı toprağı, aynı suyu, aynı iklimi paylaştığımız Hititleri, Hititlerin doğup büyüdüğü Çorum’u ve tabii bu vesileyle de Türkiye’yi tanıtmayı da hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı
Etkinlikte Hitit Kraliçesi ile ilgili konuşma yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı da;
“Puduhepa eski çağ dünyasına bazı kalıplara farklı bakmamız gerekiyor. Tarihte her zaman güçlü kadın bir üye vardır, Puduhepa da bunların arasında. Hititliler zamanında astronomi ve matematik alanlarında iyi olan hukuk sistemleri mükemmel olan bir devletti. Kendi dillerinin yanı sıra başka dilleri de biliyor ve okuyabiliyorlardı. Tabletin önünde hiyeroglif ile hükümdar resmi yer alırken arkasında da Puduhepa metni vardı. Puduheba adının ebedileşmesi ve yaşatılması gerekiyor." diye belirtti.
Puduhepa'nın tanıtılmasını içeren ilk etkinliğin ardından proje, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Çorum Belediye Başkanlığı’nın destekleri, Çorum İş Kadınları Derneği ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde ve T-ONE Derneği organizasyonuyla 2022 yazında Çorum’da yapılacak etkinlikler dizisi ile devam edecek. Hitit Kraliçesi'nin birçok Avrupa ülkesinde de tanıtılması ve anlatılması amaçlanıyor.
Comentarios