top of page

Gerçeklik ve hakikat arasında

Hasan Deniz'in Hakiki Hikâyeler isimli kişisel sergisi 30 Nisan - 14 Haziran 2024 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izleyiciyle buluşuyor


Hasan Deniz, İsimsiz, Arşivsel pigment baskı, 80x100 cm, 2023


Hasan Deniz, 2014 yılında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde açtığı Alte Liebe isimli ilk sergisinin ardından 10 yıl sonra Hakiki Hikâyeler'le aynı galeride izleyenlerin karşısında.


Hakiki Hikâyeler adını ve ilhamını Loukianos’un aynı isimli eserinden alıyor. Loukianos (Latince adıyla Lucian), MS II. yüzyılda yaşamış Yunan bir düşünür. Bugün Türkiye sınırları içinde Samsat olarak bilinen Samosata'da doğduğu düşünülen Loukianos, özellikle hicvi ve mizahı kattığı metinleriyle tanınıyor ve yapıtlarında dönemin felsefî, dinî ve kültürel eğilimlerini alaycı bir üslupla eleştiriyor. Deniz'in serigisine de adını veren ve Loukianos'un en bilinen yapıtı olan Hakiki Hikâyeler (Ἀληθῆ διηγήματα) fantastik öğelerle dolu bir seyahatname olarak biliniyor ve birçok kişi tarafından da ilk bilimkurgu eseri olarak kabul ediliyor. Loukianos, bu eserinde okuyucularına tamamen hayal ürünü hikâyeler sunduğunu en baştan belirterek abartılı ve gerçek dışı hikâyeler anlatan eski yazarları hicvediyor.


Hasan Deniz, daha önceki sergisi Canavar Meselesi'nde de Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabından yola çıkarak yine kurmaca olanın gerçek dünyadaki temsillerini arıyordu.


Hem kurgu hem gerçek kesitlerden oluşan Hakiki Hikâyeler sergisi, yorumu tamamen izleyiciye bırakarak bildiğimiz okumalara yeni katmanlar eklemek, tanıdığımız perspektifleri çekiştirmek istiyor.



Solda: Hasan Deniz, İsimsiz, Arşivsel pigment baskı, 60x90cm, 2014 Sağda: Hasan Deniz, İsimsiz, Arşivsel pigment baskı, 80x120cm, 2015



Hasan Deniz'in kitapla aynı başlığı taşıyan Hakiki Hikâyeler adlı sergisi, fotografik göstergeleri ve teknikleri kullanarak bir yönüyle kurmaca diğer yönüyle ise tamamen "gerçek" bir yaşamın, kişisel kültürel hikâyelerin izlerini taşıyor. Aslında oldukça bilinçi bir seçkiyi açık bir zihinle oluşturulmuş bulanık bir ilişkisellik içinde izleyiciye sunan sergi tüm bunları sahici bir tesadüfilik izlenimi içinde yapmayı başarıyor. Fotoğraf, Hasan Deniz'in gerçeklik ve hakikat arasında kurduğu ilişkinin hem aracısı hem de iş birlikçisi. Bir tür belge olarak algılanan ve bu yolla gerçek bir gerçekliği aktardığı düşünülebilecek inandırıcılığın sınırlarını zorlayan fotoğraf, sanatçının çalışmalarıyla anlatılmayan bir tarihin kimi zaman dolaylı kimi zaman ironik kimi zaman da kriptografik kayıtlarına dönüşüyor. Hareketin bulanıklığını veya geçmişin yıkıcılığını taşıyan insan yüzleri, duyular ve zamanlar arası bir dil kuran, bazen de “sıradan” manzaralara bilinçli bir biçimde gizlenmiş detaylar, ekseninden ya da oryantasyonundan kaymış, konusuna olan mesafesini yeniden ayarlamış kadrajlar, sanatçının söylemini şiirsel bir yalın yoğunluğa yaklaştırıyor. Sinan Eren Erk



Hakiki Hikâyeler sergisine Millî Reasürans T.A.Ş. tarafından yayınlanan bir kitap da eşlik ediyor. Sergiyle aynı ismi taşıyan yayın, Sinan Eren Erk'in Hakikat, Gerçek ve Bilmediğimiz Diğer Şeyler isimli sergi metnini ve sanatçının sergide gösterilen çalışmalarının görsellerini içeriyor. Yayının koordinasyonunu Ayşe Gür ve Esra Melike Çuluk üstlenirken çevirisi Ezgi Ceren Kayırıcı, grafik tasarımı İrem Ela Yıldızeli, fotoğraf baskısı Date-ist, baskısı A4 Ofset Matbaacılık tarafından yapılmış.


200 adet baskısı bulunan Hakiki Hikâyeler'i Millî Reasürans Sanat Galerisi’nden edinilebilirsiniz ya da yayının PDF'sine bu linkten ulaşabilirsiniz.


Fotoğraf: Ulaş Beşoklar


Hasan Deniz ve Sinan Eren Erk, Hakiki Hikâyeler sergisini ve sergiye eşlik eden yayının hazırlık sürecini konuşmak için 18 Mayıs 2024 tarihinde bir araya geldi. Sergi kapsamında Hasan Deniz ve Sinan Eren Erk'in gerçekleştirdiği söyleşi Four Creative tarafından kayda alındı. Söyleşiye, Millî Reasürans Sanat Galerisi’nin YouTube kanalından ulaşılabilir.


Hasan Deniz, Hakiki Hikâyeler, Millî Reasürans Sanat Galerisi, 2024, Sergiden görünümler Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz


Hakiki Hikâyeler, 14 Haziran 2024 tarihine kadar Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.


 
Galatasaray Lisesi’nde başlayan eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü’nde sürdüren Hasan Deniz, Canavar Meselesi (Öktem Aykut, İstanbul, 2021), Rahat Bahçe (Öktem Aykut, İstanbul, 2017), Alte Liebe (Millî Reasürans Sanat Galerisi, İstanbul, 2014) isimli kişisel sergilerini gerçekleştirdi.
İçimiz Boşluğu Hatırlasın (Hayy Açık Alan, İzmir, 2024), Mektep Meydan Galatasaray (Pera Müzesi, İstanbul, 2018), Recomposing AKM (Architektur Galerie Berlin, 2018), Stage_0 Travelogue (Architekturgalerie Munich, 2017), Liman (İstanbul Modern, 2017), Port City Talks (MAS Museum, Antwerp, 2015), Ali'nin Koço'su (Millî Reasürans Sanat Galerisi, İstanbul, 2012) sanatçının katıldığı grup sergileri arasında.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page