top of page

Galeri Siyah Beyaz'da: Soyut Peri Masalları

Galeri Siyah Beyaz, 27 Kasım - 21 Aralık 2020 tarihleri arasında, hikâyesini anlatırken sıklıkla tipografi ve sembollerden yararlanan sanatçı Rengin Saltık'ın Soyut Peri Masalları isimli sergisine ev sahipliği yapıyor


Rengin Saltık, Pamuk Prenses zehirli elma , 2019


Rengin Saltık, Soyut Peri Masalları sergisinde, dinleyerek ve okuyarak büyüdüğümüz peri masallarından seçtiği birkaç eseri bir kez daha anlatıyor. Mitolojiden ya da dinsel inanç ve ritüellerden basitleştirilerek türetilen peri masallarında, yüzeyde görünenden daha derin anlamlar ve yetişkin ruhuna paralel çok sayıda arketip semboller yüklü. Görünürde masum ve zararsız olsa da çoğu çeşitli karanlık unsurlar ve şiddet içeriyor. Bu masallar Jung’a göre kolektif bilinçaltımızın en basit ifadeleri. Bu öykülerde, büyümenin getirdiği endişeler, sonsuza dek yaşama isteği, ya da yalnızlık korkusu gibi temel varoluşsal açmazlar, elle tutulur metaforik biçimlerde temsil edilerek, çocukların anlayabileceği bir şekilde sunuluyor.

Peri masallarında hep en saf ve gerçek aşklar yer alıyor, inanılmaz maceralar yaşanıyor, sihirler ve mucizeler gerçekleşiyor, sonunda da her zaman iyi kazanıyor ve sonsuza dek mutlu yaşıyor! İnsan doğasının karmaşıklığını basit bir kurgu içinde incelikle ortaya koyan bu evrensel hikâyelerde, aynı temel konular, karakterler, sahneler ve motifler, yedi kıtanın dört yanından masallarda tekrar tekrar karşımıza çıkıyor; işlenen değer yargıları, arketip ve semboller ise yüzyıllardır fazla değişmiyor.


Her tuvali farklı bir masalı yorumlayan bu seride, üst üste binen çok sayıda renk katmanları ve özgür fırça darbeleriyle, rölyef macunu kullanılarak elde edilen üç boyutlu doku uygulamaları ve masalı tanımlayan ya da anımsatan tek bir unsuru öne çıkaran tekrarlar yer alıyor.


Rengin Saltık’ın Soyut Peri Masalları isimli sergisi 27 Kasım - 21 Aralık 2020 tarihleri arasında Pazar hariç her gün 11.00 - 19.00 saatleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da ziyaret edilebilir.



bottom of page