top of page

Evinizden inceleyebileceğiniz 16 sanat koleksiyonu ve sergi

Evlerimizde kalmaya özen gösterdiğimiz bugünlerde, sizler için evinizden inceleyebileceğiniz 16 sanat koleksiyonu ve sergiyi bir araya getirdik


Derleyen: Selin Çiftçi


İllüstrasyon: Caner Yılmaz


1. Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu


Sakıp Sabancı Müzesi’nin Google Arts & Culture sayfasında ziyaretçiler müzenin kalıcı koleksiyonlarından eserlerin görselleri ile ayrıntılı bilgilerinin yanı sıra yine bu koleksiyonlardan hareketle hazırlanan çevrimiçi sergilere ulaşabiliyor. Sayfada Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu ve Resim Koleksiyonu çevrimiçi sergilerinin yanı sıra Abidin Dino’nun hayatı ile sinema ve sahne tasarım çalışmalarını konu alan Abidin Dino Arşivi’nden eser ve dokümanlarla hazırlanan çevrimiçi sergiler de yer alıyor. Ayrıca Sakıp Sabancı Müzesi'nin dijital platformu üzerinden, Google Street View aracılığıyla müze 360 derece açıyla görüntülenerek izlenebiliyor.


Sakıp Sabancı Müzesi'nin YouTube kanalı üzerinden ise Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu'nu, Avni Lifij'in Çağının Yenisi başlıklı sergisinin de içinde bulunduğu bir sergi seçkisi 360 derece açıyla gezilebiliniyor. Ziyaretçiler, çeşitli performans gösterimlerini, konferansları ve sunumları da içeren videolarla birlikte, geçmiş sergiler hakkında düzenlenmiş söyleşileri de bu platform üzerinden izleyebiliyor.


 

2. Pera Müzesi Koleksiyonu


Pera Müzesi de koleksiyon sergileri ile süreli sergilerinin bir kısmını Google Arts & Culture üzerinden sunuyor. Platform, ziyaretçilere Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey sergilerini 360 derecelik görüntülerle gezme fırsatı sunarken, Pera Müzesi'nin koleksiyon sergileri İmparatorluktan Portreler, Düşlerin Kenti: İstanbul ve Kahve Molası'nın yanı sıra; graffiti üzerine kapsamlı sergilerden biri olan Duvarların Dili ile, çocukların Pera Öğrenme atölyelerinde ürettiği renkli çalışmaları bir araya getiren Yaz Yaz Yaz sergileri de ziyaret edilen sergiler arasında yer alıyor.


Pera Müzesi'nin Youtube kanalı üzerindense, sergiler üzerine söyleşiler, atölye çalışmaları, röportajlar ve Pera Öğrenme Programları kapsamındaki video gösterimleri izlenebiliyor.


 

3. İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu


İstanbul Modern, koleksiyonunda yer alan 24 sanatçının 30 çalışmasının bulunduğu bir seçkiyi Google Arts & Culture üzerinden ziyarete açıyor.


İstanbul Modern'in web sitesi üzerinden ise 2015-2018 yılları arasında düzenlenen Sanatçı ve Zamanı başlıklı koleksiyon sergisi sanal olarak gezilebiliyor. 109 sanatçının 193 çalışmasına yer veren sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa dair bir düşünce alanı öneren


İstanbul Modern'in Youtube kanalı da Müzeler Konuşuyor, Yönetmenlerle Buluşma gibi konuşma serilerinin yanı sıra, Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar programındaki sanatçı konuşmalarına, müzenin koleksiyon sergilerinden Geçmiş ve Gelecek'te yer alan sanatçıların açıklamalarına ve yine koleksiyon sergilerden Şimdinin Peşinde'de yer alan çalışmaları küratörlerin aktardıkları videolara yer veriyor.


 

4. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu ve Bill Viola sergisi


Borusan Contemporary, Google Arts & Culture sayfası üzerinden çağdaş sanatçı Mika Tajima'nın Margot Norton’ın küratörlüğünde hazırlanan Esir başlıklı sergisiyle birlikte, şiir ile medya sanatının bir arada ele alan Üvercinka sergisine yer veriyor. Platformda ayrıca Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Seçkiler ve kolektif oluşum Universal Everything'in insan biçimine duyduğu ilgiyi, bireyin karakteristik özellikleri ve daha büyük bir yapı olan kolektifin parçası olarak davranışlarımız üzerinden incelediği Akışkan Bedenler isimli geçmiş dönem sergileri de çevrimiçi izlenebiliyor.


Koleksiyonda ayrıca Bedri Baykam, Ola Kolehmainen, Ellen Kooi, Miru Kim gibi isimlerin aralarında bulunduğu sanatçıların çalışmalarından bir seçkiye de yer veriliyor.


Borusan Contemporary 15 Nisan Dünya Sanat Günü vesilesiyle Bill Viola sergisini de çevrimiçi erişime soktu.


 

5. Dirimart


▪️ Fahrelnissa Zeid, Üç Kişilik Oyun

Dirimart, Türkiye modernizminin öncülerinden biri olan İstanbul doğumlu Fahrelnissa Zeid'ın portrelerini, 3D teknolojisiyle sanal bir platform üzerinden ziyarete açıyor. Fahrelnissa Zeid’in Üç Kişilik Oyun adlı kişisel sergisi sanatçının gençliğinde yapmaya başladığı ve 1975’te Amman’a taşındıktan sonra hayatının son döneminde ağırlık verdiği portrelerinden bir seçki sunarken, sanatçının ailesini, arkadaşlarını, öğrencilerini resmettiği portrelerin açıklamaları da yayınlanan online katalogla izleyicilere sunuluyor.


Dirimart'ın YouTube platformu üzerinden ise sanatçının Paris’teki galericisi, yakın dostu Dina Vierny’nin oğlu Olivier Lorquin’in çektiği Fahrelnissa Zeid à Paris 1949-1975 başlıklı belgesel izlenebiliyor.

 

6. Pi Artworks Londra


▪️ Nancy Atakan ve Kalliopi Lemos, It still is as it always was


Pi Artworks Londra'nın ev sahipliğindeki Nancy Atakan ve Kalliopi Lemos'un It still is as it always was sergisi dijital bir platform üzerinden çevrimiçi ziyaret edilebiliyor. Atakan ve Lemos'un ortaklaşa gerçekleştirdikleri ilk sergi olan It still is as it always was, nesiller boyunca aktarılan anıların ve hikayelerin koruyucuları olarak kadınları, kimlik kavramını ve hikâye anlatımı konularını odağına alıyor. Sergi kapsamında gösterilen ve bir başka ortak üretim olan Necklace of Time isimli film de aynı platform üzerinden izlenebilirken, filmde Osmanlı motifleriyle Bizans zırhını anımsatan renkli mücevherler birleşiyor ve uzun yıllara yayılan kültürel mirasa atıfta bulunuluyor. Sergideki şiirsel işler ve film vasıtasıyla sanatçılar, Osmanlı ile Bizans arasında gidip gelen ve büyük bir sosyal-kültürel zemine konumlanan eserlerinde farklı arayışların içerisine giriyor.

 

7. Evin Sanat Galerisi


▪️ Cansen Ercan


Evin Sanat Galerisi, Cansen Ercan'ın sergisinden bir seçkiyi kendi dijital platformu üzerinden erişime açıyor. Kompozisyonlarında hikayesel, tematik unsurları kendine saklayan ve izleyenlere özgür bir görme alanı sunan Cansen Ercan, bu sergisinde peyzajlarının, portrelerinin yanı sıra figürlü kompozisyonlarına da yer verirken, sergisinde kullandığı gri skala, dilinin önemli bir unsuru olarak görülüyor. Konuyu resme bahane eden sanatçı, nesneyi görmezden gelmek yerine, resmin diğer unsurlarının içinde sindirip, kurduğu düzene işlevsellendiriyor.

 

8. SANATORIUM


▪️ Berkay Tuncay, İnsan tuhaf, ne hoyrat, ne şaheser ve nasıl ilkel hayret


SANATORIUM, Berkay Tuncay'ın İnsan tuhaf, ne hoyrat, ne şaheser ve nasıl ilkel hayret başlıklı kişisel sergisini hazırladığı dijital platform üzerinden ziyarete açıyor. Sanat pratiği çevrimiçi dolaşımda olan kültürel kodları kopyalamak, birleştirmek ve dönüştürmek yoluyla İnternet'in küresel toplum üzerindeki çok katmanlı etkilerinin araştırılması üzerinde şekillenen Berkay Tuncay, İnternet kültürünü tarihsel bağlantılar üzerinden okuyor ve içinde bulunduğumuz çağın kapitalist, dijital ve absürd özelliklerine bakıyor. Başlığını Hande Yener’in sözleri Sezen Aksu tarafından yazılan Kibir şarkısından alan sergi, popüler kültürün dijitalleşmeyle nasıl evrildiğine odaklanıyor ve bugün kültürlerarası bağlantılar kurmakta nasıl bir işlevi olabileceğini de sorguluyor.

 

9. Pilot Galeri


▪️ M.K. Perker, Gece Vardiyası


Pilot Galeri'nin ev sahipliğindeki uluslararası çizgi dünyasının önemli aktörlerinden M.K. Perker'in Türkiye'deki ilk kişisel sergisi Gece Vardiyası, dijital platform üzerinden ziyaret edilebiliyor. M.K. Perker’in 2019 yılı boyunca, hava kararınca üzerinde çalışmaya başladığı ve hava aydınlanınca çalışmayı bıraktığı, kağıt üzerine mürekkeple yapılmış 30 desenden oluşan Gece Vardiyası serisi, hem güvenli hem tekinsiz olarak, karanlığın içinde, gecenin getirdiği özel imgeler, karakterler ve hepsinden mühimi her desende varlığını hissettiren bir ambiyansa işaret ederken, Perker’in sözleriyle; izleyicinin, muhtemel deadline’ına yetişememek kaygısıyla telaş içinde koşturan takım elbiseli beyaz tavşanı takip ederek harikalar diyarına vasıl olmasını umuyor.

 

10. Galerist


▪️ Rasim Aksan, Neo


Galerist, Rasim Aksan’ın dördüncü kişisel sergisi Neo'yu web sitesi üzerinden erişime açıyor. Geçtiğimiz on beş yıllık üretiminde ağırlıklı olarak içinde yaşadığımız dünya ve bununla uyumsuz sanal görseller dünyası arasındaki çatışma ve gürültünün toplum üzerindeki etkilerini inceleyen Aksan’ın üretimi, günümüzde insan bedenine yöneltilmiş estetik beklentiler ve kurgusal algılara odaklanıyor. Sanatçı, Neo’da hiper gerçekçi kalemi ve akrilik airbrush tekniği ile daima maruz kaldığımız değişken ve tutarsız görsel bombardımanı merkeze alıyor. Aksan’ın bilimsel bir titizlikle araştırarak internetten derlediği imgeler, zamansız ve sürreal bir düzlemde bir araya gelerek, önceden belirlenmiş ahlaki kodlar ile çağımız toplumunun voyörist kültürü arasındaki çatışmaya dikkatimizi çekiyor.

 

11. MIXER


▪️ Ahu Akgün, Ayça Telgeren, Bengisu Bayrak, Börte İpek, Furkan Öztekin, Gül Kozacıoğlu, Mediha Didem Türemen, Meltem Şahin, Meltem Sırtıkara, Okan Kaya, Volkan Aslan, Yasemin Özcan - Biz Aslında


Mixer, Vimeo video platformu üzerinden yayınladığı Biz Aslında sergisiyle izleyiciyi bir sergi/film deneyimine ortak ediyor. Yönetmen Can Kılcıoğlu’nun senaryosunu yazıp, yönettiği Biz Aslında sergisi, on iki sanatçının senaryodaki sahnelerin akışına göre ürettikleri ve birbirlerini tamamlayan bir hikaye döngüsünü izleyiciye sinematografik bir bakış ile sunuyor.

Sinema ve sanatın birbirine yakın ilişkisinden yola çıkan sergi, gerçekçi duygular ve hislerden esinlenirken, bir çiftin tanıştıkları ilk andan, ayrılık sonrasında karşılaştıkları ilk zamana kadar aşkın ve ilişkilerin ilk adımını anlatıyor.


▪️ Doğu Özgün - Gece Provası


Doğu Özgün'ün sergisi mikro ve makro iktidar merkezleri tarafından ırk, cinsiyet, tür ve sınıf temelli kategoriler etrafında dayatılan inşa edilmiş kimlikleri reddediş ve kaçma stratejilerine odaklanıyor. Bu iktidar merkezlerinin göndermede bulunduğu ''evlerden'' kaçma mücadelesi, insan merkezci dünya karşısında hayvansal güdüler geliştirerek tetikte olma hali şeklinde ifade edilebilir. Bu stratejiler, Özgün’ün resimlerinde, hayvanların ‘’doğasına’’ özgü edimler olarak görülen ilerleyiş biçimleri üzerinden yeniden kurgulanıyor.


▪️ Ali Elmacı, Kerem Ağralı, Manolya Çelikler, Sesil Beatris Kalaycıyan - Külkedisi ve Beş Hececiler


Sanatın “-mış” gibi gösterme gücünü deneyimlemeye, görülen ile asıl mesele arasındaki bağı keşfetmeye davet eden sergiyle ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

 

12. Pg Art Gallery


▪️ Ayla Turan, Tehlikeli Oyunlar


Pg Art Gallery, Ayla Turan’ın Tehlikeli Oyunlar adlı kişisel sergisini web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak erişime açıyor. Pg Art Gallery'nin YouTube kanalı aracılığıyla da Ayla Turan’ın sergiyle ilgili açıklamalarına yer verilirken, sanatçının yeni dönem heykellerine yer veren Tehlikeli Oyunlar, dünyanın en karanlık ve acıklı, en kabul edilemez meselelerini, bu çocuksu gözün naif ama keskin merceğinden, gerçekçi ve adil filtrelerinden geçirerek ele alıp, eleştirerek, çözüm önermelerinde bulunuyor. Bugüne dek elle tutulan materyallerle ve üç boyutlu bir uzayla sınırlı çalışan sanatçı, bu sergideki yapıtlarıyla sanal olan ve bununla desteklenmiş gerçek dünyayı keşfetmeye başlıyor.

 

13. Ferda Art Platform


▪️ Güler Güçlü, Neden Böyle Oldu?


Ferda Art Platform, cinsiyetsiz, ifadesiz ve durağan beton heykelleri ile tanınan Güler Güçlü'nün ikinci kişisel sergisi Neden böyle oldu?'nun kısa bir video gösterimini web sitesi üzerinden yayınlıyor. Serginin kataloğunun da ziyaretçilere açık olduğu sitede, ayrıca Güler Güçlü'nün sergiyle ilgili Marcus Graf'la yapmış olduğu bir röportaja da yer veriliyor. Sergi kapsamında Güçlü, demir konstrüksüyonlar üzerine yığma beton kullanarak ürettiği heykellerin yanı sıra, yerleştirme ve çeşitli kâğıt işlerini de izleyiciye sunuyor.



▪️ Deniz İkizler, Plastic Dreams


Ferda Art Platform, Deniz İkizler’in ilk kişisel sergisi Plastic Dreams'in kısa bir video gösterimini ve kataloğunu web sitesi üzerinden yayınlıyor. Sergi, sanatçının anılarını manipülatif bir hâle dönüştürdüğü ve mekânı simülasyon alanı olarak değerlendirdiği üretimlerini proje alanında izleyicilerle buluştururken, ilhamını 90’lı yılları anımsatan bir salonda, sanatçının çocukluğuna ait bir andan alıyor. İkizler, mekân-anı ilişkisinden hareketle, ressam olan babasının defalarca betimlediği Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi resmi ile annesinin içtiği Maltepe sigarası gibi pek çok nesneyi kendi üslubuyla günümüze getiriyor.


 

14. Ekavart Gallery


▪️ Ahmet Elhan, Ahmet Rüstem Ekici, Aykut Cömert, Bashir Borlakov, Balkan Naci İslimyeli, Gökhan Balkan, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Melih Koçali, Mohaç Yücel, Server Demirtaş, Siyahlı Kadınlar: "Kadın, Yaşam, Umut ve Yas"


Ekavart Gallery, on farklı sanatçının katılımıyla gerçekleştirdiği Siyahlı Kadınlar sergisinin video gösterimini çevrimiçi olarak ziyaretçilere sunuyor. Balkan Naci İslimyeli’nin küratörlüğünde hazırlanan sergi, kadına yakıştırılan yas olgusunu ve yasın simgesel rengi siyah odağında şekilleniyor. Siyah renk, tıpkı kadınlarda olduğu gibi içinde çok renkliliği, hoşgörüyü ve dirimsel canlılığı da barındırırken, sergi; toplumsal bir kabul olarak kadınlara yakıştırılan bu ikilemi insanlık sorunu olarak ele alıyor. Bu küresel savaşlarında kadınları yalnız bırakmamak, dünyanın öbür yarısını temsil eden aydın erkeklerin de soruna katkılarını sağlamakla olası göründüğünü vurgulayan sergi, kadın sorunlarına ilişkin insani ve ahlaki dayanışmanın adımlarından biri olarak algılanmayı hedefliyor.


 

15. THE PILL


▪️ Elif Erkan, Where you they form


The Pill, Elif Erkan'ın Türkiye'deki ilk kişisel sergisi Where you they form'u dijital olarak Youtube üzerinden bir video aracılığıyla sunuyor. Video, sanatı kendi içinde yaşayan, canlı bir phenomena olarak tanımlayan Elif Erkan'ın toprak bir zemin üzerinde, strafordan oluşturduğu toprak bir yüzeye sahip mekana özgü ürettiği çalışmalarıyla ilgili açıklamalarını içeriyor. Sergideki üretimlerinde, Kapadokya'daki Peri Bacaları ya da İngiltere'deki Stonehenge gibi zamansız, yaşsız formlar üzerinden yola çıkan Erkan, ziyaretçilere statik bir sergidense; zamana, ışığa, havaya göre değişen, dönüşen, yaşayan bir sergi sunmayı hedefliyor.



 

16. artSümer


▪️ Serkan Demir, Uzağı Görmek Zor


artSümer, Serkan Demir'in Uzağı Görmek Zor isimli kişisel sergisini üç boyutlu olarak dijital bir platform aracılığıyla çevrimiçi olarak erişime açıyor. Yaşadığı coğrafyanın siyasi gerçekliklerinden hareketle, işlerinde kültürel bir izlenim haritası oluşturmaya çalışan Serkan Demir, bu sergide öznenin mekanla, çevresiyle ve tüm yaşamsal örüntülerle kurduğu zorunlu ilişkileri inceliyor. Günlük yaşamımızı etkileyen politikaların, göç gibi sosyopolitik dönüşümlerin ortasında düşüncelerin ve duyguların toplumları nasıl şekillendirdiği üzerine sorular soran Demir, tehditkar, güvensiz bir Salon'un izleyiciyi karşıladığı sergisinde, öngörülemeyen ve bilinmeyen bir geleceğin ufuklarını sorguluyor.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page