top of page

EVA International’ın ilk fazı başlıyor


39. EVA International’ın ilk fazı 18 Eylül’de Merve Elveren küratörlüğündeki Little did they know başlıklı Konuk Programı ile başlıyor. İrlanda’nın uluslararası sanat bienali EVA’nın bu seneki teması Limerick bölgesinin “Altın Damar” (Golden Vein) olarak tanımlanan en verimli arazisi odağında toprakla kurduğumuz ilişkiyi ideoloji, kimlik ve kaynak bağlamlarında ele alıyor


Driant Zeneli, Maybe the cosmos is not so extraordinary, video yerleştirmesi, 2019, © sanatçı ve Prometeogallery di Ida Pisani, Milan


İrlandalı ve uluslararası sanatçı ve küratörlerin iş birliğiyle gerçekleşecek olan 39. EVA International’ın ilk aşaması, Eylül 2020’den Aralık 2021’e kadar Limerick kentinde ve dijital mecralarda sergilenecek üç aşamalı sergi programının ilkini oluşturuyor. Referansını 19. yüzyıldan itibaren “Altın Damar” olarak tanımlanan Limerick bölgesindeki tarım arazisinden alan bienal, toprağa dair fikirleri ve değerleri bugünki İrlanda bağlamında tartışmaya açıyor.

Merve Elveren küratörlüğünde gerçekleştirilen Little did they know başlıklı Konuk Programı sanatçılar Yane Calovski, Eirene Efstathiou, Michele Horrigan, Melanie Jackson & Esther Leslie ve Driant Zeneli’nin katılımında gerçekleşiyor.


Melanie Jackson & Esther Leslie’nin ortak projesi The Inextinguishable (2020) yaşamın temel besini olan “süt”ün siyasallaşmasını araştırıyor. Bienal programının üç aşamasına da eşlik edecek olan proje, sütün bakımla olan ilişkisinden biyoteknolojideki kullanımına uzanan birbiriyle ilişkili bir dizi anlatıyı içeriyor. Michele Horrigan’ın devam eden araştırma projesi Stigma Damages (2011) ise alüminyumun ana bileşeni olan boksit üzerine odaklanıyor ve ekolojik yansımalarını ele alıyor. Driant Zeneli’nin üçlemeden oluşan video yerleştirmesi Beneath a surface there is just another surface (2015–2019) Enver Hoca dönemindeki Arnavutluk’un simgeleşen metalurji projeleriyle yüzleşiyor. Yane Calovski ve Eirene Efstathiou'nun enstalasyonları ise kişisel ve sosyal anlatıların iç içe geçmesine odaklanıyor.


Little did they know, ayrıca Pauline Cummins’in kişisel arşivi üzerinden Women Artists Action Group (WAAG)’un 1987 Slayt Sergisi’ne ve küratör Sara Greavu’nun sanatçı Ciara Phillips iş birliğiyle hazırladığı It’s not for you we did it isimli çevrimiçi projesine yer veriyor.


39. EVA International'ın ilk fazının programı için ziyaretçi kılavuzuna buradan indirilebilirsiniz. Bienalin ikinci ve üçüncü fazlarının ayrıntılarının 2021'in başlarında açıklanması planlanıyor.

bottom of page