top of page

Etel Adnan retrospektifi: İmkânsız Eve Dönüş


Pera Müzesi, 6 Nisan - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında, ressam, yazar ve şair Etel Adnan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm dönemlerini kapsayan İmkânsız Eve Dönüş adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Retrospektif niteliğindeki serginin küratörlüğünü Serhan Ada ile Simone Fattal üstleniyor


Etel Adnan, Ayın Ağırlığı V, 2019, Gravür, 35 Edisyon, 48 x 38 cm, Galerie Lelong

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin merakla beklenen yeni sergisi İmkânsız Eve Dönüş,1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede ve coğrafyada dünyaya gelen Etel Adnan’ın, bu zengin kimliği yansıtan eserlerini İstanbul’a taşıyor.


Yaşamından eksik olmayan savaşlara, siyasal ve toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan sanatçı, üretimlerinde iki temel ifade aracını, yazıyı ve resmi, bazen birbirinden ayrı bazen birbirinin içinde kullanıyor. Retrospektif niteliğindeki İmkânsız Eve Dönüş, birden fazla alanda ustalaşmış sanatçının duvar seramiği, duvar halısı, leporello (akordeon defter), yağlı boya, desen, baskı ve video gibi çok farklı alanlarda ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Etel Adnan'ın sanatsal üretimlerinin yanı sıra farklı dönemlerde kendisiyle gerçekleştirilmiş söyleşilerin video kayıtları da sergi kapsamında izleyiciyle buluşuyor.


Solda: Etel Adnan, Kaliforniya, 2017, Gravür, 35 Edisyon, 47 x 38 cm, Galerie Lelong

Sağda: Etel Adnan, Ayın Ağırlığı 15, 2018 (Resimler serisinden), Tuval üzerine yağlı boya, 33 x 24 cm, Galerie Lelong


Mevsimleri, manzaraları, işaretleri, hayali gezegenleri, uyduları etkileyici enerjisi ve yalın üslubuyla yansıtan Etel Adnan, yepyeni bir keşif ve yorumlama alanı açıyor. Sanatçının kültürel ve coğrafi sınırları aşan eserleri izleyiciyle güçlü bir bağ kuruyor.

Etel Adnan’ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm dönemlerini kapsayan, Serhan Ada ile Simone Fattal küratörlüğündeki retrospektif niteliğindeki sergi İmkânsız Eve Dönüş, 6 Nisan – 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaret edilebiliyor.

 

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 11.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilirken, müzeye Cuma günleri 16.00 – 18.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler ücretsiz olarak giriş yapabiliyor.

bottom of page