top of page

Diana Thater’ın göstermek istediği


Borusan Contemporary 18 Şubat 2018 tarihine dek Diana Thater: Kaçak Dünya sergisine ev sahipliği yapıyor. 2017 ilkbaharında Los Angeles’taki The Mistake Room’da aynı isimle düzenlenen ve kaçak avcılık yüzünden soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar üzerine temellendirilen video yerleştirmelerinin yer aldığı sergiyi Diana Thater ile konuştuk.

Diana Thater, Sabina McGrew Photography

Kathleen Forde senin işlerini, gelecek için insanları harekete geçirecek birer dürtü olarak tanımlıyor, buna katılıyor musun?

Evet katılıyorum. İnsanlar yüzünden tehlike altında olan türler üzerine çalışmalar yapıyorum, bunun tehlikeler arasında izinsiz avlanma da var, iklim değişikliği de. Bu tehditler hepimiz için geçerli çünkü bu gezegen hepimiz için. Sanatın dünyayı çok daha iyi bir yer haline getireceğine inandığım için de bir sanatçı olarak pozitif değişiklikler yaratmak üzerine çalışıyorum.

Risk altındaki hayvanlar üzerine araştırmalar yaparken seni en çok şaşırtan şey ne oldu?

Benim en çok şaşırdığım şey aslında bir çok hayvanın bizim küçük bir müdahalemizle kurtulabilecek olması, ama biz yine de bu müdahaleyi yapmamayı tercih ediyoruz. Dünya üzerinde bir çok hayatın bitmesine ve bir çok türün yok olmasına sebep olsak da hiç bir şey yapmıyoruz, sadece kendimizi düşünerek aslında kendimizi lanetliyoruz.

İşlerini üretmeden önce nasıl hazırlıklar yapıyorsun?

Öncelikle araştırma yapıyorum. Genelde sadece bir haftalığına bir yerlere gidip etrafımda gördüklerimi filme çekebilecek kadar bütçem oluyor. Bu nedenle de filme çekeceğim yer ve konu hakkında tamamen bilgi sahibi olmam gerekiyor, çünkü vaktim sınırlı. Hayvanları, bölgeyi, ülkenin tarihini ve orada bulunan bütün türleri araştırıyorum. Bu araştırma sonucunda bulduklarım filmi nasıl çekeceğim konusunda bana fikir veriyor -hangi kamera veya hangi lense ihtiyacım olduğu gibi...- Hayvanlarla birlikte bölgede vakit geçirdikçe filmin senaryosunu geliştiriyorum. Geri dönüp çektiklerime bakınca işin nasıl görünmesini istediğime göre alanı nasıl inşa edeceğimi kurguluyorum ve asıl enstalasyon tasarımını yapıyorum.

Borusan Contemporary, Diana Thater: Kaçak Dünya sergisi

Neslinin son örneği olan beyaz gergedan ile vakit geçirmek sana neler hissettirdi?

Acı-tatlı diyebilirim. Onunla olmak ve varlığını deneyimlemek çok heyecan vericiydi. Onu filme alabilmiş olmak bana gurur veriyor. O çok trajik ve çok yalnız bir figür, bu nedenle de onun yanındayken hem üzüldüm hem de empati empati yaptım, bir çok duyguyu bir arada hissettim.

Neden X şeklinde ekranları tercih ediyorsun?

Aslında özellikle X şeklinde ekranlar tercih etmiyorum. Bütün işlerime bakarsanız bir çok farklı konfigürasyonda ekranlar kullandığımı görebilirsiniz. Genelde mimari yapıları projelerime ev sahipliği yapmaları için tercih ediyorum, bu sayede binanın duvarlarına, pencerelerine ve kapılarına işlerimi yansıtabiliyorum. Her enstalasyonun kendi misyonuna göre yer ihtiyacı oluyor ve her işin de farklı formları olabiliyor. Sudan’la ilgili olan işler (beyaz gergedan olan) ve filler X şeklinde ekranlar ile gösterildiler çünkü izleyiciye aynı anda farklı görüntüleri göstermem gerekiyordu. Aslında fikrim tam olarak, izleyiciler işlerin arasında gezerken zamanı ve mekanı katlayarak X şekline getirmek ve izleyicilerin görüntüleri bu şekilde algılamasını sağlamaktı.

Borusan Contemporary, Diana Thater: Kaçak Dünya sergisi

bottom of page