top of page

Cihanda bir enerji


Geleneksel ve çağdaş olanı buluşturan bir yaklaşımla Bodrum’da pek çok projeye imza atan CDW-Contemporary Design Works’ün kurucusu Pınar Irmak Çağlar’la mimarlık pratiği, gelecek projeleri ve pandemi süreci hakkında konuştuk

*Please scroll down for English


Röportaj: Selin Çiftçi


Pınar Irmak Çağlar

Bize kendinizden ve mimarlık kariyerinizden bahseder misiniz?

1984 Ankara doğumluyum. Küçük yaşta Bodrum’a yerleştik. 2004 Ege Üniversitesi Peyzaj Bölümü’nden mezun olduktan hemen sonra Çağdaş Peyzaj’da işe başladım. Kariyerime devam ederken 2007’de eşim Çağdaş ile evlendim, Çağla ve Yükseltürk adında iki çocuğumuz var. Çağdaş İnşaat beni yetiştiren, geliştiren, heyecanlandıran en büyük okul oldu. Yaşam dinamiğimi ailem, işim ve spor hayatım üzerine kurdum. İşte olduğu gibi kendi ruhum ve bedenim için de bir hedef belirliyorum ve tüm yıl boyunca bu hedef için disiplinli bir şekilde çalışıyorum. Avrasya Maratonu ve Ironman’e katıldım. Yoğun iş tempomun yanı sıra kendime koyduğum bireysel hedeflerle besleniyorum ve disiplini seviyorum. Bu sene de dünyanın ikinci uzun parkuru olan TransAnatolia rallisine hazırlanıyorum. Her zaman kendimi daha zorlamayı geliştirmeyi seviyorum.


Kurucusu olduğunuz CDW-Contemporary Design Works ile Bodrum’da ağırlığı iç mimarlık olmak üzere pek çok proje gerçekleştiriyorsunuz. Bir projeyi ele alırken nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz? Tasarım adımlarınız nasıl işliyor?

İnsanın dünyadaki esas vazifesinin yerleştiği çevreden başlayarak dünyayı güzelleştirmek olduğunu düşünüyorum. İnşa edilen yapılar uzun ömürlü olduğu için, benden sonraki nesillere de hizmet edecek olmalarının sorumluluğu ile hareket ediyorum. Bir mekân tasarlarken parça-bütün ilişkisine dikkat ederim. Projelerimde her şeyi bir denge üzerine kurgularım. İklimin canlılığı doğal dokunun ihtişamı, topraklarımızda yaşayan tarihin derinliği, teknolojinin işlevselliği gibi pek çok unsuru denge üzere harmanlayıp mimari düşüncemi ruhumun neşesiyle canlandırıp ekip arkadaşlarım ile beraber inşa ederiz. Anahtar prizinin terazisine kadar en ufak detayı bile kendim kontrol ederim.


Aktörlerinin yanı sıra, tasarım ve uygulama süreçleriyle birlikte bir mimari proje, içinde birçok dinamiği aynı anda barındıran uzun soluklu bir üretim. Sizi bir projenin üretim aşamasında en çok zorlayan süreç, dinamik ne oluyor?

İşime büyük bir aşkla bağlı olduğum için olsa gerek projelerin üretim aşamasında zorlandığımız bir süreç pek olmuyor; çözüm odaklıyım, anında müdahalelerle dinamik süreci kolaylıkla yönetebildiğimi düşünüyorum. Ekip arkadaşlarımın da enerjisi yüksek ve pozitiftir. Beni endişelendiren hayallerimin, düşüncelerimin, projelerimin hepsini yapacak yeterli zamana sahip olup olmadığımdır. Zamansız tasarımlarım için kısıtlı zamanda ne kadar üretken olabilirim? Çevremi ne kadar daha güzelleştirebilirim?


Solda: Swiss Beach Bodrum Resort Hotel, Turgutreis, 2013-2015

Sağda: WHYC (For Salone Del Mobile Milano Fuarı için) 2017



Sizce başarılı bir mimari projenin olmazsa olmazı nelerdir?

Elimdeki tüm enstrümanları etkili bir şekilde kullanarak tasarladığım, hayata geçirdiğim zamansız mimari projenin, farklı görüşler içinde birliğe varmasını ve bunun da “heyecan” olmasını arzu ederim. Benim mimari bir projedeki başarı kriterim heyecan yaratmasıdır.


Bodrum mimari bir çizgisi olan bu anlamda özgün, okunabilir bir kıyı kenti. Sizin mimarlık pratiğinizde Bodrum’un yereline dair tasarımınıza, yaklaşımınıza taşıdığınız öğeler var mı?

Olmaz olur mu? Projelerimde bunun şansını yaşıyor ve yaşatıyorum. Mesela, Swissotel Resort Beach Otel’imizin lobisinde sizi karşılayan uçuşan begonvil yaprakları tasarımım bu kıyı kentinin vazgeçilmez süsüdür ve en sevdiğim deep purple rengi begonvillerden esinlenilmiştir. Yine SwissHill’de, burada yaşayan medeniyetin derinliğini bize aktaran eski adıyla Saint Petrum Kalesi’ni otelimizin ve evlerimizin manzarasının odak noktasına yerleştirdim. Sonsuz mavilik içindeki bu ihtişam bizi tefekkür etmeye sevk ediyor. Cennet Koy projemiz için çok söze gerek yok; adı gibi Cennet olan bu koya saygılı ve layık olmaya çalıştım.


Solda:Cennet Koyu Evleri Etap 2 Modern Evler, Cennet Koy Bodrum, 2020-2022

Sağda:CDW Ofis, Bodrum, Ortakent, 2015


Sanatsal üretimler projelerinizde, iç mekân tasarımlarınızda nasıl yer alıyor? Mekân tasarımında sanat eserinin dokunuşu ne gibi farklılıklar yaratıyor?

Tasarımlarımda sanat eserleri odak noktamı belirler; dinamiğimi de bunun üzerine kurarım. Ruhsal bir arınma, yenilenme sağlamak için sanatın avantajlarını kullanmamak olamaz. Mekânlarımda her türlü ihtiyaca cevap vermek isterim. Ayrıca konseptimdeki bu sanatsal dokunuşlar, insanlarla benim aramda bir bağ kurar.


Pandemiyle birlikte evlerimizde kalmaya özen gösterdiğimiz bir dönemi hep birlikte ilk defa deneyimledik. Bu süreç bir iç mimar olarak sizin mekâna, eve bakışınızı nasıl etkiledi? Siz bu dönemi nasıl geçirdiniz?

Pandemi ile birlikte yeni bir düzen geldi, bunu inkâr edemeyiz. Daha önceki salgınlardan biraz daha farklı olarak iletişim ağının kuvvetli olması sebebiyle tüm dünyada olan biteni anında gözlemleyebildik, herkes kendi idrakince yaşananlardan çıkarımlar elde etti. Kimimiz biraz daha duyarlı oldu, biz bilinciyle yaşamına devam etti; kimimiz de korkularıyla yüzleşti. Kısaca dünyanın dertleriyle dertlendik ama şunu da bilmeliyiz ki sıkıntılar sıkılarak geçmez; yeni düzene adapte olmak da zekâmızın bir göstergesidir. Zamanın şartlarına uymalı, gerekli tüm önlemlerimizi almalıyız; yeni düzende yine çalışmaya, üretmeye, yaşamaya devam etmeliyiz.


Yaşam alanlarını tasarlarken zaten dikkat ettiğim, insanların keyif alması huzur bulması, ruhunun beslenmesi, dinlenmesi ve yenilenmesini sağlayacak ortamlar yaratmaktır. Bu dönemde farklı olarak bir de sığınak projeleri gündeme geldi, talepler bu konuda düşünmemizi sağladı.


Solda: Şalvarağa Evleri, Bodrum, İçmeler, 2011-2012

Sağda: Swiss Hill Bodrum Residance, Bodrum, Yokuşbaşı, 2015


Son olarak, CDW’nin devam etmekte olan projelerinden ve gelecek projelerden bahseder misiniz?

Şu an hali hazırda devam etmekte olan projelerim Cennet Koy II. Etap Modern Evler mimari-iç mimari projeleri ve SwissHill Otel projesinin iç mimari çalışmalarıdır. Gelecek projelerden bahsetmemi isterseniz buraya sayfalar yetmez, daha önce de belirtmiştim; beni hep endişelendiren “Hayallerimi, yapmak istediklerimi hayata geçirebilecek zamana acaba sahip miyim?” sorusuydu. O kadar çoklar ki yoluma devam ederim; ederken de kimsenin şaşmayacağı kadar kendime şaşarım; yetişmiyor zaman, sığmıyorum mekâna, sığmıyorum kendime. Bir ahenk olayım cihanda bir enerji, elsiz ayaksız, isimsiz sıfatsız, kayıtsız vadesiz köpürüp taşayım istiyorum. Cennet Koy projemi tüm etaplarıyla bitirdiğimde çeşitlilikteki birliği sergilemiş olacağım. Röportajımızı Samiha Ayverdi’nin şiiriyetle dile getirdiği kitabından beni de ifade eden dizelerle bitirmek istiyorum:


“Kimsin? diye sordular.

Bu dünyada işi bitenim! dedim.

Öyle de neden sefere çıkmazsın? dediler.

İşi bitmemiş olanlara yoldaşlık etmem murattır, dedim.

Senin için mürit diyenler de murat diyenler de var, hangisisin sen? dediler.

İşte buna gülesim geldi Yesriblim! Kâh müridin, kâh muradın olduğumu onlara söyler miyim hiç?”


 


An energy in the universe


We came together with Pınar Irmak Çağlar, the founder of CDW-Contemporary Design Works, who realized many projects in Bodrum with an approach that combines traditional and contemporary, to talk about her architectural practice, future projects and the pandemic term


Interview by: Selin Çiftçi


Could you tell us about yourself and your career in architecture?

I was born in Ankara in 1984. We settled in Bodrum at a young age. Right after graduating from Ege University Department of Landscape Architecture in 2004, I started working at Çağdaş Landscape. While continuing my career, I married Çağdaş in 2007, we have two children named Çağla and Yükseltürk. Çağdaş Construction was the biggest school that raised, developed and excited me. I built my life dynamics on my family, my work and my sports life. As is the case, I set a goal for my soul and body and I work in a disciplined way for this goal all year round. I attended the Eurasia Marathon and Ironman. In addition to my busy work schedule, I feed on the individual goals I set and I love discipline. This year, I am preparing for the TransAnatolia rally, the world’s second long track. I always love to improve myself.


With CDW-Contemporary Design Works that you are the founder of, you are realizing many projects in Bodrum, mainly interior architecture. What approach do you take when dealing with a project? How does your design steps work?

I think that our main duty in the world is to beautify the world, starting from the environment where we settle. As the constructions are long-lasting, I act with the responsibility that they will serve next generations. When designing a space, I pay attention to the part-whole relationship. In my projects, I build everything on a balance: the vitality of the climate blends, the splendor of natural texture, the depth of history living in our lands, the functionality of technology. My architectural thought the joy of my soul and build it with my teammates. I control even the smallest details.


For the first time, we experienced a period of staying in our homes all together with a pandemic. How did this process affect your view of space and home as an interior designer? How did you spend this period?

A new order has come with the pandemic, we cannot deny it. Different from the previous outbreaks, because of the strong communication network, we were instantly able to observe what is happening all over the world, everyone gained inferences from their own understanding. Some of us became a little more sensitive, we continued our lives with consciousness; some of us faced their fears. In short, we were troubled by the troubles of the world, but we should also know that the troubles are not bored; adapting to the new order is also an indicator of our intelligence. We must comply with the conditions of the time and take all necessary measures; we must continue to work, produce and live in the new order. When designing living spaces I pay attention to enjoy the peace, to create environments that will nurture, rest and renew their soul. In this period, different shelter projects were brought to the agenda, and the demands made us think about this issue.


Could you tell us about your ongoing and upcoming projects?

My projects that are currently ongoing are Cennet Koy II. Stage Modern Houses are architectural-interior design projects and interior design works of SwissHill Hotel project. If you want me to talk about future projects, all pages will not be enough. My main worry: “Do I have time to realize my dreams and what I want to do?” Projects are so many that I continue my way; while I am surprised by my self more then everyone. I can’t catch up the time, I can’t fit into space, I can’t fit in myself. I want to be a harmony, an energy in the universe, without hands nor feet, without names nor adjectives, I want to foam and surge. When I finish my Cennet Koy Project with all its stages, I will exhibit the variety in the unity.

bottom of page