top of page

Çağdaş Türk tasarımında 25 yıl


Ela Cindoruk ve Nazan Pak, 5 Kasım 1993 yılında Teşvikiye’de Reasürans Pasajı’ında açtıkları kendi atölyelerinde başlayan ‘elacindoruknazanpak’ markası 25. yılına ulaştı

Ela Cindoruk & Nazan Pak

Ela Cindoruk ve Nazan Pak’ın ODTÜ Endüstri Tasarımı bölümünden mezun oldukları yıllar, endüstriyel tasarım anlayışının Türkiye’de yeni yeni şekillenmeye başladığı zamanlara rastlıyor. Yurtdışında geçen zamanlarının ve yabancı kaynakların da etkisiyle çağdaş mücevher tasarımı alanının aslında yeniliğe ve hayal gücüne ne kadar açık olduğunu görerek o zaman için çok sıra dışı bir tercih olarak algılanan mücevher tasarımına yöneldiler.

İlk atölyelerini açtıkları 1993 yılından beri de beraber çalışıyorlar.

Gündelik malzemelerden, insanların süslenme alışkanlıklarından esinleniyorlar. Yeni teknolojiler, mimari detaylar, arkeoloji gibi merakları çıkış noktaları olabiliyor. Tasarımı; problem çözmek, en basit çözüm yolunu, yalın ifade biçimini, sınırlamalar, kontrastlar içinde uyum ve dengeyi aramak olarak tanımlıyorlar. Tüm tasarımların zamansız olmasına önem veriyorlar.

El işi kalitesinin en az tasarımı kadar önde olduğu narin, sade, temiz ama renkli işler üretiyorlar. Tasarımlarını atölyelerinde kendileri ürettikleri için malzemeyi ve süreci çok iyi tanıyorlar.

Bugün geldikleri nokta; 30 yıldır tasarım dünyasında olmalarının getirdiği tecrübe, teknik bilgi ve birikimi yansıtıyor. Bir kısmı yıllar içinde atölyelerinde yetişmiş tasarımcılar ve onların öğrencilerinden oluşan tasarımcılar ile yurt dışında Türk çağdaş tasarımını temsil edip tanıtmak üzere çalışmaları devam ediyor.

Nazan Pak özellikle mineli işleriyle, Ela Cindoruk ise ağırlıklı olarak kağıt mücevherleriyle dünyanın önde gelen çağdaş mücevher tasarımcıları arasında yer alıyorlar.

Artık her biri dostları haline gelen, bir çoğu ilk atölyelerinden beri işlerini bilen takipçileriyle bu önemli dönüm noktasını kutlamayı planlıyorlar.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page