top of page

Borusan Quartet, Amsterdam Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Bienali'nde çaldı


Amsterdam Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Bienali, Borusan Quartet'in de katılımıyla 25 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Amsterdam Muziekgebouw'un ev sahipliğinde gerçekleşti


Borusan Quartet, Fotoğraf: Ben Bonouvrier


Dikkat çekici mimarisi ve güçlü akustiğiyle Amsterdam Muziekgebouw'da bu yıl ikincisi düzenlenen Amsterdam Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Bienali, sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine dek süren sekiz güne yayılmış zengin programında, henüz çok yeni olmasına rağmen; konser, konferans, söyleşi ve ustalık sınıfı gibi 50’yi aşkın etkinlikle birlikte toplamda 12.500 izleyiciyi ağırladı.


Gördüğü ilgiyle, her yaştan müzikseverin takip ettiği Borusan Quartet de, üç seçkin konser ve bir coffee talk’la Amsterdam Bienali’nin dikkat çeken konuklarından biriydi. Selected by/Borusan Quartet başlıklı ilk konser; Vasks’ın 4. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile Verdi’nin Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nden oluşan bir seçkiydi. Konserin bis eseri ise dörtlünün daha önce seslendirdiği Karahisar Kalesi adlı türkünün düzenlemesiydi. 28 Ocak’ta düzenlenen ve ayakta alkışlanan bu konseri, 29 Ocak tarihli, Extending String Quartet başlıklı ikinci konser izledi. Yazar ve müzikolog Serhan Bali’nin konuşmacı olarak katıldığı bu konserde; Fazıl Say, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Hasan Uçarsu gibi tanınmış bestecilerimizin yapıtlarından oluşan eserler seslendirildi.


Borusan Quartet’in bienal kapsamındaki üçüncü ve son konseri 30 Ocak’ta düzenlenen, bu yıl 250. doğum yılı kutlanan büyük besteci Beethoven’a referansla, Early Beethoven başlıklı konserdi. Sabah konseri olarak 9.30’da düzenlenen etkinlikte; Beethoven’ın Opus 18, 5. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile Burhan Öcal’ın Eski İstanbul adlı eserleri seslendirildi.


Borusan Quartet’in bu üç konserin yanı sıra, bienal kapsamındaki diğer bir etkinliği bir coffee talk oldu; Borusan Quartet üyesi Esen Kıvrak’ın katıldığı etkinlikte yaşandığı etkinlik, verimli ve eğlenceli geçti. Bugüne kadar pek çok ülkede konser veren ve geniş kitlelere hitap eden Borusan Quartet, İstanbul’da sezon konserlerine devam ediyor.


Borusan Quartet’in Amsterdam günlüğüne http://bit.ly/borusan_quartet adresinden ulaşılabilir.

bottom of page