top of page

BİFO’da yeni sezon


Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), yeni sezonunu, 17 Ekim akşamı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda klasik müzik sanatçısı Ray Chen ile açıyor

☕️ 5 dakikalık okuma

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Fotoğraf: Özge Balkan

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın sezon boyunca ev sahipliği yapacağı konserlerde, Sascha Goetzel'in yanı sıra konuk şeflerin de yer alması planlanıyor. Geçen sezon olduğu gibi, bu sezon da klasik müziğin ağırlıkta olduğu bir programla sahne alacak olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, klasik müzik sanatçısı, Ray Chen'i konuk ettiği açılış konserini, geçen sene orkestrayla birlikteliğinin 10. yılı kutlanan BİFO sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde gerçekleştiriyor. BİFO'nun bu sezon eşlik edeceği konuk şefler ise Diego Matheuz, Ludovic Morlot ve John Nelson.

Borusan Sanat çatısı altında sezon boyunca gerçekleşecek konserlerde; Jay Yang (soprano), Yeol Eum Son (piyano), Miloš Karadaglić (gitar), Dorothea Röschmann (soprano), Angela Gheorghiu (soprano), Alexander Gavrylyuk (piyano), Andreas Ottensamer (klarnet), Yuri Bashmet (viyola), Pablo Ferrández (viyolonsel), Harriet Krijgh (viyolonsel), Bogdan Baciu (bariton), Peter Sonn (tenor), Elena Maximova (mezzosoprano), Ekaterina Siurina (soprano), Alois Glassner (koro şefi) ve Salzburg Bach Korosu ile aynı sahneyi paylaşacak olan BİFO, bu sezon da geniş bir repertuara eşlik edecek.

Ray Chen, 2018, Fotoğraf: John Mac

Mozart dinletisi

7 Kasım 2019'da, Mozart’ın yapıtlarının seslendirileceği; onursal şef Gürer Aykal'ın yönetiminde gerçekleşecek konserde, piyanist Yeol Eum ve soprano Jay Yang konuk olarak yer alacak.

Türkiye Prömiyeri

Gitarist Miloš Karadaglić'in solist olarak, Toby Talbot’nun Ink Dark Moon başlıklı gitar konçertosunun Türkiye prömiyerini gerçekleştiriceği 28 Kasım 2019 tarihli konserde ise, Diego Matheuz konuk şef olarak yönetecek.

Tarih ve Müzik Buluşması 12 Aralık 2019 akşamında, İlber Ortaylı'nın da eş zamanlı anlatımıyla katkıda bulunacağı Sascha Goetzel yönetimindeki konser, soprano Dorothea Röschmann'ın katılımıyla gerçekleşecek.

Yeni yıl konseri

Soprano Angela Gheorghiu 'nun katılımıyla, 9 Ocak 2020 akşamı düzenlenmesi planlanan Yeni Yıl Konseri ise Seattle Senfoni Orkestrası sanat yönetmeni ve şefi Ludovic Morlot’un yönetiminde gerçekleşecek.

Beethoven’ın 250. doğum yılı

Beethoven’ın 250. doğum yılının kutlamaları kapsamında bu sezon Beethoven’a Armağan başlığıyla, besteci anısına iki özel konser düzenlenecek. Sascha Goetzel yönetimindeki 23 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek ilk konserde, piyanist Alexander Gavrylyuk solist olarak Beethoven’ın İmparator başlıklı 5. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek.

Caz programı

Sezon programında caz konserlerine de yer veren BİFO, 13 Şubat 2020 akşamı Sascha Goetzel yönetiminde, Berlin Filarmoni Orkestrası solist klarnetçisi Andreas Ottensamer'in seslendireceği Carl Maria von Weber’e eşlik edecek.

BİFO ve Yuri Bashmet 27 Şubat 2020 akşamı ise, daha önce birçok orkestrayı yönetmiş olan John Nelson'ın yönetiminde gerçekleşecek konserde, BİFO viyola virtüözü Yuri Bashmet’e eşlik edecek. Bashmet, Alfred Schnittke’nin kendisi için bestelediği Viyola ve Orkestra için Konçerto’yu seslendirecek.

Pablo Ferrández’den Çaykovski yorumu 26 Mart 2020 tarihinde, ikinci kez Diego Matheuz’un konuk şefliğinde sahneye çıkacak olan BİFO, Pablo Ferrández' eşlik edecek. Fernandez, konserde Çaykovski’nin Rokoko Çeşitlemeleri adlı eserini yorumlayacak.

Kapanış Beethoven anısına 30 Nisan 2020'de Hollandalı çellist Harriet Krijgh'in solist olarak yer alacağı BİFO ile Bir Elgar Seçkisi başlıklı konser, BİFO onursal şefi Gürer Aykal yönetiminde gerçekleşecek. Sezon kapanışı ise, Beethoven’ın 250. doğum yılı adına düzenlenen konser serisinin ikincisi ile yapılacak. 14 Mayıs 2020 tarihli konserde, geçen yıl da BİFO'yla sahne alan vokal topluluğu Salzburg Bach Korosu; Ekaterina Siurina, Elena Maximova, Peter Sonn ve Bogdan Baciu eşliğinde 9. Senfoni'yi seslendirilecek.

Borusan Quartet konserleri Borusan Quartet, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası konserlerinin yanı sıra, geçen sezon itibarıyla başladığı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu konserlerine bu sezon da devam edecek. Sezonu, 11 Kasım 2019 akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda, yedi farklı bestecinin yapıtlarından oluşan bir seçkiyle açacak.

Alternatif sesler Borusan Müzik Evi sezonu 8-9 Kasım 2019 tarihlerinde noise müziğin temsilcilerinden Batur Sönmez'in de sahne alacağı Noise İstanbul Festivali ile açacak. Kod Müzik işbirliğiyle düzenlenen Nova Muzak serisi de bu sezon devam eden etkinlikler arasında. Seri kapsamında David Torn, Tim Berne ve Chess Smith’in yeni projesi Sun of Goldfinger, Aïsha Devi, Common Eider, King Eider ve Atilla Csihar, Stephen O'Malley, Oren Ambarchi’den oluşan Gravetemple, Nova Muzak'ın konuğu olacak. Sezonun ilk aylarında ise, Borusan Müzik Evi; Musica Sequenza Hermes, ANDRRA Live, Sıfır: Dezonans ve Timuçin Şahin Quartet gibi birçok sanatçı ve projeye ev sahipliği yapacak.

#BorusanİstanbulFilarmoniOrkestrası #BİFO #İstanbulLütfiKırdarKongreveSergiSarayı #RayChen #SaschaGoetzel #DiegoMatheuz #LudovicMorlot #JohnNelson #JayYang #YeolEumSon #MilošKaradaglić #DorotheaRöschmann #AngelaGheorghiu #AlexanderGavrylyuk #AndreasOttensamer #YuriBashmet #PabloFerrández #HarrietKrijgh #BogdanBaciu #PeterSonn #ElenaMaximova #EkaterinaSiurina #AloisGlassner #SalzburgBachKorosu #GürerAykal #TobyTalbot #InkDarkMoon #İlberOrtaylı #BeethovenaArmağan #CarlMariavonWeber #AlfredSchnittke #Mozart #Beethoven #Çaykovski #RokokoÇeşitlemeleri #BİFOileBirElgarSeçkisi #BorusanQuartet #KadıköyBelediyesiSüreyyaOperası #ENKAİbrahimBetilOditoryumu #BorusanMüzikEvi #BaturSönmez #NoiseİstanbulFestivali #KodMüzik #NovaMuzak #DavidTorn #TimBerne #ChessSmith #SunofGoldfinger #AïshaDevi #CommonEider #KingEider #AtillaCsihar #StephenOMalley #OrenAmbarchi #Gravetemple #MusicaSequenzaHermes #ANDRRALive #SıfırDezonans #TimuçinŞahinQuartet

bottom of page