top of page

Bir sanat deneyi: I ME CE

Hub Istanbul binası sanatçılar ve sanatseverlere alternatif bir etkileşim alanı tanıma fikriyle Efe Göle, Esra Önel ve Mina Gürsel Tabanlıoğlu tarafından hayata geçirilen I ME CE projesine ev sahipliği yaptı



Ortak amaca hizmet etme usulü "imece"nin sanat alanında nasıl deneyimleneceğini sorgulayan proje, mekân sorunsalına karşı İstanbul’un her köşesinde her an karşılaşabileceğimiz sanatsal alanlar yaratmayı amaçlarken, sanatçının fikir sürecinden, eserinin son formuna kadar olan tüm süreçleri paylaştığı deneysel bir platforma dönüştü.


Farklı disiplinlerdeki 40 sanatçı ve 15 gönüllüyü, 46 gün boyunca Hub Istanbul'da üretimlerini gerçekleştirmek üzere buluşturan proje süresince ortaya çıkan eserler, 20 Aralık akşamı özel gösterimle izleyicilere sunuldu. Sonuca değil; sürece odaklanan ve bir etkileşim ortamı yaratmayı amaçlayan proje kapsamındaki üretimlerin yer aldığı sergi ise 21-29 Aralık tarihleri arasında Hub Istanbul'un ev sahipliğinde devam etti.


Arkadaşlık ilişkilerinin yanı sıra üretim anlayışlarındaki ortak noktaların da bir araya getirdiği sanatçıların, yaratım süreçlerine izleyiciyi ya da başka bir sanatçıyı dahil etmesiyle şekillenen proje, etkileşime geçilen insanlar ve üretimdekiler için bir sergi ya da etkinlik olmanın yanı sıra sorgulama ve öğrenme mekanı sunan bir "deney" olma özelliği taşıyor.



Bu deneyim ortamında ilk sorusunu "Şehrin her köşesinde her an karşılaşabileceğimiz endüstriyel alanlardan kamusal alanlara işlev kazanmayı bekleyen yapılar sanatsal üretimle nasıl dönüşür?" olarak belirleyen I ME CE'nin katılımcıları her yaştan sanatçıyı ve farklı inisiyatifleri içeriyor.


Bu kapsamda Dündar Hızal'ın danışmanlığında, Akın Güreş, Ayşen Urfalıoğlu, Azadeh Ramezani Tabrizi, Başak Cankeş, Batuhan Oğuz, Begüm Aydınoğlu, Bertan Ekici, Cansu Naz, David Doğan Levi, Deniz Çobankent, Ecem Dilan Köse, Eda Şarman, Emrecan Ağtaş, Filtre Platform (Tolgay Keskin, Nursel Akhan, Mine Pakel, Ezgi Memiş, Altuğ Tekin, B. Can Özdemir, Yasin Yüksel, Burak Şahin, Alp Çağrı Bilici), Gamze Öztürk, Hasan Akdaş, Kaan Ünver, Kadir Kayserilioğlu, Karakter Müzik, Lütfullah Genç, Neriman, Ömür Tokgöz, Özge Ünal, Seda Elhan, SUPER NORMAL, Tan Taş, Ufuk Yılmaz, Umut Erbaş, Volkan Parlak, win.ju ve Zeynep Tümertekin’in yer aldığı proje, sanatçıların mekânın mimarisinden, bağlamından ve hikayesinden esinlenerek "süreci gözlemlenebilir" eserler ortaya çıkarmasını desteklerken, birçok karşılaşmayı, tanışmayı ve etkileşimi tetikleyerek, doğal gelişen bir "kritik ortamı" yaratmayı amaçladı. İlk gününden itibaren kayıt altına alınan ve geriye dönük bir analiz ve incelemeyle yazıya dökülmesi planlanan proje sürecinin, bu kapsamda I ME CE 1.0 adıyla kitaplaşması hedefleniyor.





Commentaires


bottom of page