top of page

Aynada görülen nesneler, göründüğünden daha yakındır


İzmir merkezli bir inisiyatif olan Hayy Açık Alan, ilk etkinliğini Monitor’ün küratörlüğünde ve Loading’in işbirliğinde Aynada görülen nesneler, göründüğünden daha yakındır başlıklı sergi ile 18 Ekim’de yapıyor. Sergi 23 Kasım'a dek devam edecek

Strike, 2010, Video, HDV, 28 saniye, Image CC 4.0 Hito Steyerl, The Artist and Andrew Kreps Gallery, New York izniyle

Güncel sanatı odağına alan, farklı disiplinlerle kolektif düşünme yollarını araştıran bir mekân olarak Hayy Açık Alan, Türkiye’nin farklı şehirlerinden kolektifleri, inisiyatifleri, yaratıcı zihinleri İzmir’de bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Aynada görülen nesneler göründüğünden daha yakındır ile Adem Bulut, Barış Eviz ve Alman sanatçı Hito Steyerl’in video ve fotoğraf enstalasyonlarından oluşan işleri bir arada gösterilecek.

Sergi, insanların küresel dünyada medya yolu ile kitle toplumununa dönüştürülmesini sorgular. Alman sanatçı Hito Steyerl’in Strike işinde, Horkheimer ve Adorno’nun, tüm dünyayı süzgecinden geçirdiğini iddia ettikleri kültür endüstrisinin bir biçimi olan televizyonu keski yardımıyla protesto eder. Strike, bireyin kayıtsız hale getirilip toplumsal körleşmeye karşı sanatçının tepkisini yansıtır.

Diyarbakır’da yaşayan ve üreten Adem Bulut’un yaşadığı toplumdan bağımsız düşünülemeyecek çalışmalarında sıklıkla sistem eleştirisi görülür. Sanatçının Keska Resulillah (Peygamber Yeşili) isimli fotoğraf serisinde, medyada da oldukça sık rastladığımız, hedef gösterilerek farklı biçimde görünür kılma meselesine işaret eder.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çarpılarla işaretlenen yapıları fotoğraflayan sanatçı, kartpostal boyutlarında sergilediği çalışmasında, kartpostallarda görmeye alıştığımız, bir kentin gösterilmek istenen güzel yönleri karşısında gizlenmek istenen yönleri hakkında düşünmemiz için çağrıda bulunur.

Barış Eviz, Recm, 2009, Video, 3ʹ.36ʺ

Yaşamını ve üretimini Batman’da sürdüren Barış Eviz ise sergiye 2009’da ürettiği video çalışması Recm ile katılıyor. Recm’de 14-18 yaş aralığında bir grup genç, kentin en işlek kavşaklarından birinde konumlandırılmış petrol kuyusuna fırlattıkları bozuk paralarla, basında çıkan, Batman’da petrolün sermaye ve sanayiyi nasıl geliştirdiği, eğitim hayatının nasıl canlandığı, Batman’ın, dünyanın ilgisini nasıl üzerine çektiği maskelerinin ardındaki emperyalizm gerçeğini, şeytan taşlama ayininden esinle, kapitalizmin sembolü parayı kullanarak protesto ederler.

Aynada görülen nesneler, göründüğünden daha yakındır sergisi, Adorno’nun başyapıtı Minima Moralia’dan aldığı ilhamla, umutsuzluk karşısında bakış açımızı değiştirip, koşulsuz kabul ettiklerimize teslim olmak yerine, Benjamin’in kaybettiğimizi iddia ettiği biriciklik halesini geri kazanma ümidiyle, bakış açımızı dünyanın tüm çıplaklığıyla görünebildiği noktalara taşıma arzusunu taşıyor.

Sergi, Hayy Açık Alan’da 18 Ekim’de Adem Bulut ve Barış Eviz’in katılımı ile gerçekleştirilecek sergi, bir konuşma ile açılacak ve 23 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek.

bottom of page