Dünya Müzeler Günü kapsamında Google Arts & Culture üzerinden, hazırladığı çevrimiçi içerikleri erişime açan Arter, düzenlediği rehberli turları ve sanat buluşmalarını da dijitale taşıyor. İlki 22 Mayıs saat 18:30'da ücretsiz olarak gerçekleşecek rehberli turlar, Haziran ayı boyunca devam edecek
Volkan Aslan, Endişe, 2005-2019, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe
Çevrimiçi rehberli turlar
Bu yıl 10. yıldönümünü kutlayan ve geçici olarak kapalı olduğu bugünlerde içeriğini çevrimiçi olarak ziyaretçilere sunan Arter, bu kapsamda düzenlediği rehberli turları da çevrimiçi olarak gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlki 22 Mayıs Cuma akşamı 18:30–19:15 saatleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşek ve Haziran ayı boyunca da devam edecek olan turlar, belirli temalar etrafında oluşturulan farklı eser seçkilerini bir rehber eşliğinde her hafta sunmayı amaçlıyor.
Pandemi koşulları altında sanat etrafında buluşmanın birleştirici gücüne odaklanan çevrimiçi rehberli turların 5, 12, 19 ve 26 Haziran tarihlerinde de devam etmesi planlanırken, diyalog ve tartışmaya daha fazla zaman tanımak adına sınırlı katılımcıyla düzenlenen turlara katılmak için ogrenme@arter.org.tr adresi üzerinden rezervasyon yaptırılması gerekiyor.
Sigmar Polke, Patates Ev, 1967, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe
Çevrimiçi Sanat Buluşmaları: Evden Anlat
Rehberli turların yanı sıra Öğrenme Programı etkinliklerini de Haziran ayı programına dahil eden Arter, bu kapsamda her katılımcının evinde bulunan birer sanat yapıtını veya nesneyi diğer katılımcılara anlatmasını temel alan Evden Anlat başlıklı çevrimiçi sanat buluşmaları düzenliyor. 1, 8, 15, 22 ve 29 Haziran tarihlerinde her Pazartesi saat 19:00’da gerçekleşecek ücretsiz etkinliğe yine ogrenme@arter.org.tr adresi üzerinden kayıt yaptırılabiliyor.
Hale Tenger, Dışarı çıkmadık, çünkü hep dışardaydık / İçeri girmedik, çünkü hep içerdeydik, 1995-2015, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe
Google Arts & Culture seçkisi
Bu süreçte içeriğinin bir kısmını da dijitale taşıyan Arter; bu bağlamda Dünya Müzeler Günü kapsamında hazırladığı Altan Gürman: Türkiye Çağdaş Sanatında Bir Öncü başlıklı çevrimiçi sergiyi ve koleksiyonundan 160’tan fazla yapıtı, Google Arts & Culture üzerinden kullanıcılarla buluşturuyor. Başak Doğa Temür’ün küratörlüğünü üstlendiği Altan Gürman sergisinden kapsamlı bir yapıtlar bütününün dijital ortamda, yüksek çözünürlüklü olarak incelenebilmesine imkân tanıyan çevrimiçi sergi, sanatçının 1965-1976 arasındaki üretimini, kendi döneminin toplumsal bağlamının yanı sıra küresel sanat tarihi tartışmaları bağlamında da okumayı mümkün kılıyor. Türkiye çağdaş sanatının kurucu ve öncü sanatçılarından biri olarak ancak 2000’li yıllarda sanat tarihi yazımında yerini almaya başlayan Gürman’ın arşivinden bir seçki de bu çevrimiçi sergi kapsamında Google Arts & Culture üzerinden incelenebiliyor. Arter’in Google Arts & Culture aracılığıyla erişime açtığı diğer içerikler arasında, kurumun koleksiyonundan oluşturduğu Selen Ansen’in küratörlüğünde jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanan Kelimeler Pek Gereksiz ve Emre Baykal ile Eda Berkmen’in küratörlüğünü üstlendiği zaman, mekân ve bellek kavramları odağında ilişkilenen Saat Kaç? başlıklı grup sergilerinden yapıtlar da yer alıyor.
Komentar