top of page

Art Jameel programını sanatçı çağrılarıyla başlattı


Art Jameel bu yıl sanatçıları “ışık” kavramını kamusal sanat için bir araç olarak kullanmaya davet ediyor. Seçilen eser 2018'de Dubai'de yeni Jameel Sanat Merkezi'nin açılışında açıklanacak. Başvuru tarihiyse 23 Kasım 2017’de sona eriyor

Jameel Arts Centre, Kuzey cephesi, Serie Architects izniyle

Orta Doğu'da sanat, eğitim ve mirasa destek veren ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Art Jameel, bugün çok yıllı bir komisyon programı başlattığını duyurdu. 2018 heykel komisyonuyla başlayan ve Art Jameel'in sanatçıları yeni kamusal eserler yaratma konusunda desteklemeyi temel alan bu program, Birleşik Arap Emirlikleri'nde açılacak olan Jameel Sanat Merkezi’ne bağlı olarak 3 yıllık bir süreyi kapsıyor. 2017-2018 programı özellikle hafif teknolojileri kullanarak yapılmış heykeller üzerine yoğunlaşıyor; gelecek edisyonlar araştırma ve okuma dizileriyle (2019) çizim ve boyama (2020) teknikleri üzerine yoğunlaşacaklar. Art Jameel Komisyonları: Heykel programı kapsamında verilen yeni eser, Dubai Körfezi'ndeki Jameel Sanat Merkezi'nin 2018 kış mevsimindeki büyük açılışında sergilenecek.

Art Jameel Komisyonları, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'den gelen sanatçılara ve bu bölgelerle ilgilenen, bu bölgelerle aşinalık içinde olan dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara açık. Art Jameel Komisyonları, kurumun multidisipliner ve keşfedici bir alan olma hedeflerini yansıtan Sanat Merkezi'nin gelecekteki programlamasının temelini oluşturacaktır. Açılış edisyonu için sanatçılar, ışık kavramına ve biçimine, Dubai Jameel Sanat Merkezi'nin binası ve çevresini de göz önünde bulundurarak karşılık vermeye davet ediliyor. Proje, sanatçıları dinamik bir kent ortamında ışığın rolünü düşünmeye ve sanatçılarla mimarların bu tekniği kullanma biçimlerini derinlemesine düşünmeye teşvik ediyor.

Art Jameel heykel yarışması jürileri

Başvuranlar 21 Kasım 2017, saat 11:59 (BAE)’a kadar başvuruları gönderdikten sonra, uluslararası jüri Şubat 2018'de kazananı ilan etmeden önce kısa listeye giren üç sanatçıyı seçecek. Kazanan sanatçı, 70.000 dolarlık bir üretim bütçesinin yanı sıra, mimari, mühendislik ve teknik uzmanlardan oluşan bir ağ desteğinin de sahibi olacak. Jüride, yazar ve küratör Shumon Basar; bağımsız küratör ve sanat tarihçisi Reem Fadda; James Lingwood, Eş-yönetmen, Artangel; Elvira Dyangani Ose, Creative Time Kıdemli Küratör ve Londra Üniversitesi Goldsmiths Görsel Kültürlerde Öğretim Görevlisi; Sharjah Sanat Vakfı Başkanı Sheikha Hoor Al Qasimi; ve artı olarak Art Jameel'in temsilcileri bulunuyor.

Art Jameel direktörü Antonia Carver, "Art Jameel, sanatçılara uygulamalarının geliştirilmesinde destek olmayı amaçlıyor ve yeni komisyonlar programı tam olarak bunu yapmamıza olanak tanıyor. Işık teknolojileri üzerine odaklanması ve gerçekten kamuya açık bir iş yaratma yetkisi ile açılan Art Jameel Komisyonları: Heykel sanatçıları yeni medyaları keşfetmeye ve geleneksel galeri alanının dışında geniş kitlelere ulaşmaya teşvik ediyor. Bu program, Art Jameel'in sergilediği güçlü sergi öyküsü, eğitim girişimleri, kurumsal ortaklıklar ve topluluk sosyal yardımları üzerine inşa etmenin ve bölgedeki sanatçıların uygulamalarını teşvik etmenin heyecan verici bir yoludur," dedi.

Art Jameel, kamusal alanlarda eserlerin üretilmesi ve sergilenmesi adına sanatçılarla çalışmada kapsamlı bir geçmişe sahiptir. Cidde Belediyesiyle işbirliği içinde, Art Jameel, Suudi Arabistan Corniche'de kamusal bir parkta büyük heykeller restore edip sergileyen Cidde Açık Hava Heykel Müzesi'ni kurdu: Son zamanlarda yapılan yeni komisyonlar arasında Maha Malluh'un önemli bir açık hava heykeli de var.

Dubai'de, ilk kez kar amacı gütmeyen çağdaş sanat kurumlarından biri olan Jameel Sanat Merkezi (Birleşik Krallık'ta kurulu Serie Architects tarafından tasarlanan 10.000 metrekarelik, üç katlı, çok disiplinli bir mekan) küratörlü sergileri sunacak ve eğitim ve araştırma girişimleri için merkezi olacak. Dubai Körfezi'nin ucunda, Körfez’e bakan merkezde 1.000 metrekare'den fazla ayrılmış galeri alanı, 300 metrekarelik açık erişim araştırma merkezi, esnek stüdyo ve etkinlik alanları, bir kafe ve kitapçı bulunuyor. Merkezi açılıncaya kadar Art Jameel'in Dubai'deki Alserkal Bulvarındaki geçici proje alanı, sergiler, projeler, görüşmeler ve etkinlikler içeren dinamik bir programa ev sahipliği yapıyor. Geçmiş sergilerde; Maha Maamoun, Hazem El Mestikawy ve Basel Abbas ile Ruanne Abou-Rahme gibi sanatçıların eserlerini beğeniye sunulmuştu. Annotations-Interdisciplinary practices of the early 80s, UAE isimli deneysel tarih yaklaşımlı sergi Research Studio’da 1 Kasım’da sona erdi.

bottom of page