top of page

2021 Anadolu Ödülleri sahiplerini buldu


Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın bu yıl “Geçmişi selamlamak” başlığıyla düzenlediği “Anadolu Ödülleri”nin kazananları açıklandı. 2021 ödül programında Refik Halit Karay “Edebiyat”, Bedri Rahmi Eyüboğlu “Görsel Sanatlar”, Emre Arolat “Mimarlık”, Muzaffer Sarısözen “Müzik” ve Lütfi Akad “Sinema” alanında Anadolu Ödülü’nün sahibi oldu. “Anadolu Ödülleri” programında bu yıl ilk kez “Doğan Değer Ödülü” adıyla verilen “Onur Ödülü” ise geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın oldu. Mimarlık jürisinin verdiği Destek Ödülleri’ne ise Melike Altınışık ve Ömer Selçuk Baz değer bulundu


Osman Dinç tasarımı ödül heykelciği



Baksı Kültür Sanat Vakfı kurucusu Hüsamettin Koçan, 2021 Anadolu Ödülleri töreninde

Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen ve dönüşümlü olarak çiftli yıllarda kurumlara, tekli yıllarda kişilere verilen Anadolu Ödülleri’nin son yüzyılda eser veren ve eserlerinde Anadolu’nun kültürel birikimini en üst düzeyde yansıtan sanatçılara sunulması hedeflendi. Adayların bu yıl, “Edebiyat” alanında Doğan Hızlan (Başkan), Beşir Ayvazoğlu, Mario Levi, Metin Celal, Sunay Akın; “Görsel Sanatlar” alanında Prof. Dr. Zeynep İnankur (Başkan), Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu, Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Dr. İpek Duben, Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman; “Müzik” alanında Baki Duyarlar (Başkan), Cem Mansur, Cihat Aşkın, Erdal Erzincan, Evin İlyasoğlu; “Sinema” alanında Prof. Dr. Bülent Vardar (Başkan), Alin Taşçıyan, Atilla Dorsay, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu; “Mimarlık” alanında ise Prof. Dr. Suha Özkan (Başkan), Celal Abdi Güzer, Melkan Gürsel, Kerem Piker, Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin yer aldığı seçici kurul üyelerinin önerileriyle belirlendiği Anadolu Ödülleri, Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın ödül töreninde yaptığı konuşmaya referansla Anadolu insanının yaşam mücadelesini görünür kılmayı, orada yaşanan insan öykülerinin birikimine katkıda bulunmayı ve bu kültürün bizleri nasıl zenginleştirdiğine yeniden bakabilmeyi öneriyor.

2021 Anadolu Ödülleri töreninden


Bu yıl ayrıca 2021 ödül programında beş ayrı dalda, ödül alan her bir sanatçı adına genç bir yetenek de Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Anadolu Ödülleri kapsamında başlatılan Misafir Sanatçı Programı’na davet edildi. Görsel Sanatlar alanından Yılmaz Bulut, Sinema alanından Selman Nacar, Müzik alanından Mehmet Ali Şimayli, Edebiyat alanından Çağla Meknuze Kırant ve Mimarlık alanından Berin Erikçi bu programın ilk katılımcıları olmaya hak kazandılar. Genç sanatçıların bu yıl özel bir program dahilinde Baksı’da konuk edilerek, orada üretmeleri planlanıyor.


2021 Anadolu Ödülleri töreninden


İlk yıldan bu yana, Anadolu Ödülleri’nin ana sponsorluğunu Doğan Holding üstlenirken, Kurukahveci Mehmet Efendi programa sponsor olarak katkıda bulunuyor. Bir kağnı tekerleğini temsil eden ödül heykelciği ise sanatçı Osman Dinç’in imzasını taşıyor.

bottom of page