top of page

amberNetworkFestivali'nde: Post-dijital cehalet


a'21 amberNetworkFestival, 10 Mart-16 Mayıs 2021 tarihleri arasında, çok merkezli ve çevrimiçi olarak, "dijital sonrası cehalet" teması odağında Oyoun (Berlin), amberPlatform (İstanbul), Darağaç (İzmir), Yeni Medya Topluluğu (Tahran), DAH Projesi (Şiraz), KounAktif (Casablanca), BAAB (Khartoum), Shahraban (Baalbek), Bishkek Contemporary (Bishkek) ve ADEF'in (Kahire, Berlin) iş birliğinde gerçekleşiyor



Dijital teknolojilerin, son yıllarda muazzam bir şekilde yayılmalarına ve bilginin herkes için ulaşılabilir olması taahhütlerine rağmen, sürekli artan bilgi ve bilgiyle eş değer biçimde hızla çoğalan özel bir tür “kamusal cehalet” üreten güçlü araçlara dönüşmelerinden hareketle “dijital sonrası cehalet” teması üzerinden şekillenen a’21 amberNetworkFestival’i yaşamakta olduğumuz bu özel dönemde, gerçek anlamda merkezi olmayan ve uluslararası kolektif yapısıyla yeni bir yaklaşım öneriyor.

Cehaletin sadece “bilgi eksikliği", bir şeyi “yanlış tanıma” ya da “tanımama” anlamlarına gelmediğinin altını çizen bu kolektif oluşum, aralarında gündelik hayatta başa çıkmamızın, travmatik ve zor olduğu bilgilerin de muhtemel olarak yer aldığı, bu oldukça geniş veri akışıyla karşı karşıya kaldığımız zamanda yüzleştiğimiz "özümseme eksikliği"ne ve her zaman biriktirdiğimizden çok daha azını tükettiğimiz "downloading" (indirme) kültürüne atıfta bulunuyor.


Festivalin referans verdiği filozof Daniel R. DeNicola da geniş bilgi bankalarına anında erişimin bir sonucunun, bilginin özümsenmesinden ziyade bilgiye erişime değer vermek olduğunu yazıyor ve ekliyor: “Bugün, cehaletimiz “kullanıcı tercihi teknolojisi” ile sürdürülebilir oluyor. İnançlarımız ne olursa olsun, yalnızca tercih ettiğimiz haberleri, fikirleri, müziği ve sesleri duyduğumuz samimi bir bilgi kozasından keyif alıyoruz. Görüşlerimize meydan okuyabilecek fikirler ise bize asla ulaşmıyor."


Makinelerin bizim yerimize bilme, okuma ya da izleme işlerini yapmalarından yola çıkarak, çağdaş cehaletin; cehaletten zevk alırken teknolojik aletlerimizin bilgiyi işlemesine izin verdiğimiz sapkın bir tür delegasyon olup olmadığını tartışmaya açan festival, bu yeni cehalet kültürünün pozitif bir eğilime dönüştüğünü ve tüm dünyada sıradan bir ideolojik duruş haline geldiğini açık ediyor. Bu noktada festivalin işaret ettiği isim filozof ve sosyolog Renata Salecl ise cehalet ve korkunun karşılıklı olarak birbirini desteklediğini ve bilmenin sorumluluk almayı gerektirdiğini belirterek, cehaleti sürdürmenin nedenleri arasında, inkar edilebilirliği ve masumiyeti korumayı, seçenekleri açık tutmayı ve sorumluluktan kaçınmayı sıralıyor.


Ağ üyelerinin ve davet edilen sanatçıların iki ay süren festival boyunca, uzaktan iş birliği içerisinde küratörlüğünü yaptığı, yarattığı ve performe ettiği kolektif bir oluşum olarak tasarlanan festivalde, ağ üyelerinin kürasyonunu yaptığı içeriğin yanı sıra, festivalin ilk yarısında yer alması planlanan LAB, sanatçıların katılımıyla canlı bir üretim süreci olarak festivalin merkezine yerleşiyor. 10 Mart-18 Nisan 2021 tarihleri arasında festivalin ilk bölümü olacak LAB’nin ardından düzenlenecek etkinlikler ise 16 Mayıs 2021'e kadar LAB'nin çıktılarının ve sürecin paylaşılacağı Oyoun'daki sergiyle devam ediyor.

Sanat Yönetmenliğini ve küratörlüğünü Ekmel Ertan’ın, eş küratörlüğünü Christoph Wachter & Mathias Jud ve Nina Martin’in, yapımcılığını Oyoun’un (Berlin) üstlendiği a’21, Berlin Senatosu'nun Hauptstadtkulturfond’u tarafından finanse ediliyor.


a'21 amberPlatform tarafından 2007-2015 arasında İstanbul’da gerçekleştirilen amberFestival’in devamı olarak konumlandırılan festival, teknolojiye dayalı günümüz dünyasına dair ipucunu cehalet kültürünün dönüştüğü sıradanlıktan alıyor ve herkesi açık bir düşünme ve tartışma sürecine davet ediyor.







All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page