top of page

Algılanan zaman akışkandır

Volkan Kızıltunç'un August Sander ile beraber açtığı kişisel sergisi Bakış / The Look, İsrail'deki Hayfa Sanat Müzesi'nde devam ediyor


Bakış / The Look, üç kanallı video, 2014


Renk değişimleri ve çizikler gibi kendine özgü özellikleri olan bu filmleri kullanarak, kaydedildiğinden 50 yıl kadar sonra video sanatı işi olarak yeniden hayat vermiştir:

geçip giden zamana bir göz atış

Zamana Tutunmak, Küratör Dr. Kobi Be-Meir'in sergiye eşlik eden metni


Zamanın içerisinde kayan görüntülerle fotoğraf ve video işleri üreten Volkan Kızıltunç'un August Sander ile açtığı kişisel sergisi Bakış / The Look, İsrail'deki Hayfa Sanat Müzesi'nde 10 Şubat'ta açıldı. Dr. Kobi Be-Meir küratörlüğündeki sergide sanatçının üç eseri bulunuyor.


Sonder, sergi için oluşturulmuş sanatçı kitabı


Tek kanallı Göz Kamaştırmayan ile üç kanallı Bakış adlı video eserleriyle beraber sanatçının yeni kitabı Sonder 'in yer aldığı sergiye küratör Dr. Kobi Be-Meir'in Zamana Tutunmak adlı metni eşlik ediyor.


Kızıltunç öznelerinden direk kameraya bakmalarını ve fotoğraf için poz vermelerini ister, ancak bunun yerine bir video çekimi gerçekleştirir. Bir yandan rüzgâr eser, hayvanlar hareket eder ve zaman akıp giderken, filmdeki özneler neredeyse hiç hareket etmezler. Onlar hareketsiz kalmak için çabalarken, yaşadıkları hayatın koşulları ise dönüşüm geçirir.

Zamana Tutunmak, Küratör Dr. Kobi Be-Meir'in sergiye eşlik eden metni


Göz kamaştırmayan / The Unspectacular, tek kanallı video, 2012


Volkan Kızıltunç'un 2019'da Tel Aviv'deki Indie Gallery'de sergilenen Göz kamaştırmayan adlı video eseri ertesi yıl Kudüs’teki The Israel Museum’un daimi koleksiyonuna eklendi.


Göz Kamaştırmayan’da yer alan insanlar hem tekil birer insan hem de toplumsal düzenin göstergesidir. Portrelerin her birine yaklaşık 15-20 saniye bakarken, eşsiz özellikler ve eğilimler de gözlemleriz, ancak ortak paydaları evlerini kaybetmek olan bu bireylerin bir grup olarak bir araya getirilmesi, toplumsal statüye bir göndermedir.

Zamana Tutunmak, Küratör Dr. Kobi Be-Meir'in sergiye eşlik eden metni


Hayfa Sanat Müzesi, şehrin limanından Türkiye, Arnavutluk ve İtalyaya uzanan Akdeniz kültürü (mare Nostrum) üzerine üç ana sergi gerçekleştiriyor. Komşu ülkelerdeki benzer kültürlere ait insanların sosyal, politik ve ekonomik portrelerini içeren imgeler üzerine yoğunlaşan sergi programında Adrian Paci’nin Still Voices / Durgun Sesler, Anna Lukashevsky’nin Types / Tipler ve Volkan Kızıltunç & August Sander’in The Look / Bakış adlı sergileri yer alıyor.


Kızıltunç’un Bakış adlı sergisi 25 Haziran’a kadar İsrail'deki Hayfa Sanat Müzesi’nde görülebilir.


Bakış / The Look, üç kanallı video, 2014

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page