top of page

Akbank Sanat'tan 100 Yıl Beuys


Akbank Sanat'ın Joseph Beuys’un 100’üncü yaşı nedeniyle gerçekleştirdiği söyleşiler 100 Yıl Beuys adıyla e-kitap olarak yayınlandı. E- kitap, Beuys’un sosyokültür ile sosyopolitika, spiritüalizm ile bilim, sanat üretimi ile sanat paylaşımı arasında geçişler gösteren külliyatını daha geniş kitlelere tanıtma amacı taşıyor


Akbank Sanat, sanatçı Joseph Beuys’un 100’üncü yaşını, Prof. Dr. Marcus Graf’ın moderasyonuyla, farklı alanlarda çalışan uzmanlarla söyleşiler düzenleyerek kutlamıştı. Akbank Sanat’ın YouTube kanalı için Ocak – Ekim 2021 aylarında hazırlanan söyleşiler, 100 Yıl Beuys adlı bir e-kitap olarak sanatseverlerle buluşuyor.


Multidisipliner sanatçının biçimsel, estetik ve kavramsal stratejilerini ortaya çıkarmak için uzmanlarla gerçekleştirilen dokuz görüşmeden oluşan seride Beuys’un doğa, Şamanizm, Kelt kültürü ve Fluxus ile olan ilişkisi ele alınıyor. Hayatı, sanat felsefesi, alışılmışın dışında malzeme kullanımı, sosyal plastik, edisyonlarına yaklaşımı, estetik hakkında düşünceleri, sanat ve toplum ilişkisi ile sanat ve politika, sanat ve ekoloji arasındaki bağlantılarına da değiniliyor.


Bünyamin Özgültekin, Didem Kara Sarıoğlu, Fırat Arapoğlu, İsmet Değirmenci, Jochen Proehl, Klaus Staeck, Lale Delibaş ve Ş. Cem Onat gibi değerli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen serinin odak noktasında; sanatçının devrim niteliğindeki yaratıcılık ve katılımcılık kavramları, hümanist bir toplum yaratmak için başvurduğu mistisizm ve politika kombinasyonu ve kendisinden sonra gelen nesiller için ilham kaynağı olmaya devam etmesi yer alıyor.


Prof. Dr. Marcus Graf’ın editörlüğünde hazırlanan 100 Yıl Beuys, sanat dünyasını derinden etkileyen ve değiştiren; karizmatik bir şamanist, tutkulu bir politikacı, eleştirel bir eko-aktivist, gerçek bir hümanist, somut bir ütopist ve etkili bir öğretmen Joseph Beuys’un devrim niteliğindeki fikirlerini genç nesillere ileterek, güncelliğini koruyan güçlü ve yenilikçi çalışmalarının önemine dikkat çekiyor.


bottom of page