top of page

A Corner in the World X bomontiada ALT Aralık Programı


A Corner in the World X bomontiada ALT Aralık ayında performanslar, müzik programları, film gösterimleri ve “Lounge Buluşmaları”na ev sahipliği yapmaya devam ediyor

Irmak Demirbaş, Bir Evren Tasarlama Denemesi

bomontiada ALT’ın programında Fatih Gençkal’ın (ELLİPSİS), Semih Fırıncıoğlu’nun İKİ, Nursev Irmak Demirbaş’ın Bir Evren Tasarlama Denemesi performansları devam ediyor. Emre Koyucuoğlu’nun Punta Atmak ve Canan Yücel Pekiçten’in All About the Heart performansları da bu ay bomontiada ALT’ta.

bomontiada ALT’ın müzik programı kapsamında bu ay perküsyon sanatçıları var. Hoşnutluk Vadisi Orkestrası, Big Beats Big Times ve Amy Salsgiver invites Nohlab & NOS Visuals, RE-Connect bu ay ki müzik programı kapsamında bomontiada ALT’ta sahne alıyor.

Film gösterimlerinde bu ay Başka Sinema işbirliği ile Paterson, Frantz, Manifesto, Tutku Oyunları, Dekalog 1-10 ve İşe Yarar Bir Şey var. Fol işbirliği ile Zayiat ve If Only There Were Peace gösterilecek. Ayrıca Volkan Ergen’in Yeni isimli belgeseli ve Sessiz Sinema Günleri kapsamında Dancing for Silence da sinemaseverlerle buluşuyor.

Lounge Buluşmaları’nda ise Tuğçe Tuna ile Türkiye'de Çağdaş Dans Konuşmaları No:3, Nursev Irmak Demirbaş’ın konuk olacağı Hisler Arşivi’nin üçüncüsü Semih Fırıncıoğlu’nun konuşması İzleyici İzlemeye Neden Gelsin? yapılacak.

Performanslar

Misafir sanatçı programı Alt + kapsamında Semih Fırıncıoğlu’nun tasarladığı ve yönettiği Ekim ayı boyunca seyircilere açık provaları yapılan İKİ adlı dans tiyatrosu; öykü, tema ve bütünlük kaygılarından özgürleştirilmiş, doğrudan kendi gerçekliğine odaklı, özenle örülmüş bir deneme oluşturmayı hedefliyor. Özel olarak bomontiada ALT’ın en geniş mahzeni Stüdyo 2 için kurgulanan yapıt, görsel ve işitsel tasarımlar eşliğinde, beş dans/tiyatro sanatçısı tarafından gerçekleştiriliyor. 21. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamındaki performans, 1-2 Aralık tarihleri arasında 18 Kasım ve 20-23 Aralık tarihlerinde saat 20.30’da sanatseverlerle buluşuyor.

Semih Fırıncıoğlu, İKİ

Misafir sanatçı programı ALT 001’in ilk konuğu olan Nursev Irmak Demirbaş’ın proje tasarımını ve yürütülmesini yaptığı Bir Evren Tasarlama Denemesi bomontiada ALT’ta Stüdyo 1’de sanatseverlerle buluşuyor. Zaman, mekan, nesne ilişkilerinin analizi ve bu ilişkilerin çeşitlenmesi yeni zaman, mekan, nesne ilişki kurguları oluşturmak üzerine bir çalışma olan performans 6-9 Aralık tarihlerinde saat 19.00’da gerçekleşiyor.

A Corner in the World Festivali kurucu genel sanat yönetmeni Fatih Gençkal’ın yönettiği (ELLİPSİS), Antik Yunan tradegyası Troyalı Kadınlar’dan esinlenerek günümüzün yıkım görüntülerine doymuş zihinlerine bir yıkım hikayesi anlatıyor. Dünyanın ve bedenin evrenin merkezinde konumlandığı algısı ile tahayyülün sınırları, rastlantısallık ve rasyonelliğin iflasını yan yana koyup, sadece yenilenin değil tüm düzenin engellenemez çöküşünü resmetmeye yelteniyor. Bedenlerin ve mekanın muğlak bir hikaye çerçevesinde sahne-dışı etkenlerce manipüle edildiği koşullarda Tanrılar ve insanlar, yolculuklar ve felaketler, savaşlar ve kayıplar dünyasında bir anlam anarşisi yaratıyor. Performans bomontiada ALT’ta, 6-9 Aralık tarihlerinde arasında saat 20.30’da gerçekleşiyor.

Bertold Brecht’in Kafkas Tebeşir Dairesi’nin bir mask tiyatrosu adaptasyonu olan Punta Atmak gösterisiyle Emre Koyuncuoğlu, 13-14 Aralık tarihlerinde saat 20.30’da bomontiada ALT’a konuk oluyor. Sanatçı gösteride bir arada üretmek kültürüne ve yakın tarihimizde toplumumuza değer katan Mehmet Ulusoy, Metin Deniz, Kuzgun Acar gibi isimlerin birlikte kültür ve sanat zenginliğimizin farkındalığı yeniden sağlamanın sorumluluğundan bahsediyor.

Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü sahneye taşıdığı performans All About the Heart 15-16 Aralık tarihlerinde saat 20.30’da bomontiada ALT’ta. Der Zwerg Lied’inin kraliçesi, Madam Butterfly’ın Cio-Cio-San’ı ve Fince yazılmış ilk opera olan Pohjan Neito’nun aynı adlı karakteri sanatçının performansında kadın bakış açısıyla yeniden var oluyor. Performansta seyirciler, bu üç ayrı solo yapıtla cinsiyetçi bir bakışla yaratılmış kadın karakterlerin “şekil değiştirmesine” tanık oluyor.

Müzik Programları

Aralık ayında perküsyon sanatçılarından oluşan bomontiada ALT müzik programı Canfeza Gündüz, Can Tutuğ, Hazal Döleneken, Nedim Ulusoy, Özgün Tuncer, Tarık Karakoç, Volkan Ergen, Yeşim Tezgören’den oluşan Hoşnutluk Vadisi Orkestrası’nı, 5 Aralık Salı günü bomontiada ALT’ta konuk ediyor. Volkan Ergen'in ürettiği "şartlanmış olasılık" kavramının bir orkestra düzeni içerisindeki yerini sorgulamak ve müzikçiler arasında yeni uyum modelleri geliştirmek üzere oluşturuldu.

Berke Can Özcan’ın dünyanın farklı yerlerinden davulcuları buluşturarak sürdürdüğü bir doğaçlama konserler serisi olarak tanınan Big Beats Big Times 12 Aralık Salı günü saat 20.30’da bomontiada ALT’ta sahne alıyor. Performansta keçi derileri gerilmiş davullar, ziller, gonglar, kasetçalarlar, kasetler, binlerce şişe kapağı, bambular ve ipler, tahta ayakkabı kalıpları, vantilatörler yer alıyor.

Amy Salsgiver invites Nohlab & NOS Visuals, RE-Connect performansıyla 19 Aralık Salı günü saat 20.30’da bomontiada ALT’ta! Etkinlikte müzik yelpazesi oluşturulurken geleneksel perküsyon çalgılarının yanı sıra genç neslin elektronik müzik ve doğaçlama perküsyon için eser üreten bireyleri, dijital çağdaki bağlantısallığın doğasının çok yüzlülüğünü keşfediliyor. Doğada bulunan matematiksel modellere dayalı, bilgisayarda hazırlanmış görseller, sesle manipüle edilebilir hale geliyor. Böylelikle performansçılar hep birlikte bir parça yaratıyorlar. Farklı medyalar arasındaki bu simbiyotik ilişki insan ve etrafından dünya arasındaki sürekli değişen ilişkiyi yansıtıyor.

Film Gösterimleri

Volkan Ergen sanatçıları şimdiye kadar hissedilmemiş derecede bağımsız görüntülediği Yeni isimli belgeseli ile 5 Aralık Salı günü saat 18.30’da sinemaseverlerle buluşuyor. Volkan Ergen Yeni’de görsel ve işitsel sanat akımları ve temsilcilerini çizgisel olmayan anlatım biçimlerine özgürlük tanıyarak, kişi zaman ve mekan kıstaslarında olabildiğince bağımsız kurgulanmasına rağmen gerçeğin mümkün olduğunca çıplak yansıtılması etiğini öncelikli benimsiyor.

Deniz Tortum’un 2013 yılında gerçekleştirdiği ve SXSW Film Festivali’nde yer alan “Zayiat” adlı filmi ile 2017 yılında Carmine Grimaldi birlikte ortak yönetmenliğini yaptığı ve bu yıl Dokufest’te “En İyİ Kısa Belgesel Ödülü” alan “If Only There Were Peace” filmleri tek bir programda 22 Aralık Cuma günü saat 17.00’da gösteriliyor.

Dünyanın farklı arşivlerinden dans teması altında bir araya getirilen ve restore edilen sessiz filmler 4. Uluslararası Sessiz Sinema Günleri kapsamında 15 Aralık Cuma günü saat 22.00’da bomontiada ALT’ta. Dancing for Silence seçkisi kapsamında, sessiz sinemanın dans ve ritim ile ilişki kurduğu ilk örnek olan Loie Fuller’in Yılan Dansı (Danse Serpentine)’nın yanı sıra, Little Tich’in şaşırtıcı dans gösterileri, René Clair’in bir Dada gecesinde, bir bale gösterisinin antraktında gösterilmek üzere çektiği Antrakt’ı (Entr’acte) sinemaseverlerle buluşuyor. Gecede müzisyen Özün Usta’nın ritim odaklı performansı da eşlik ediyor.

21. yüzyılda sanat tarihine yön vermiş Pop Art, Fütürizm, Dadaizm, Dogma 95, Minimalizm gibi tüm dünyada kabul görmüş manifestolara yer veren Manifesto filmi 3 Aralık Pazar günü saat 15.00’da bomontiada ALT’ta. Film, bir haber spikerinden bir fabrika işçisine, bir borsacıdan bir öğretmene, evsiz bir adamdan bir kuklacıya kadar uzanan birbirinden farklı karakterlerin çarpıcı monologları üzerine ilerliyor. Yönetmenliğini Julian Rosefeldt’in üstlendiği filmin başrolünde ise Cate Blanchett bulunuyor.

Başka Sinema işbirliğiyle Aralık ayında da film gösterimleri devam ediyor. David Lynch’in hayatının anlatıldığı David Lynch: Yaşam Sanatı, 3 Aralık Pazar günü saat 17.30’da bomontiada ALT’ta. Film, Amerika'nın pastoral, küçük bir kasabasındaki yaşamından Philadelphia'nın karanlık sokaklarına doğru, sinemanın en karmaşık figürlerinden birini şekillendiren olaylarla seyirciyi özel bir yolculuğa çıkarıyor. David Lynch: Yaşam Sanatı, Lynch'in kendi sanat, müzik ve erken dönem filmlerini bir araya getirip yönetmenin kendine has dünyasının karanlık köşelerini aydınlatıyor ve bizlere onu bir insan ve sanatçı olarak daha iyi anlama fırsatı sunuyor.

François Ozon'un yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Frantz, 10 Aralık Pazar günü saat 15.00’da bomontiada ALT’ta gösteriliyor. Film, 1.Dünya Savaşı sonrasında, Fransa’da ölen nişanlısının yasını tutan genç bir Alman’ın nişanlısının mezarına çiçek bırakmaya gelen gizemli bir Fransız ile tanışmasını anlatıyor. Filmin başrolleri Paula Beer ve Pierre Niney paylaşıyor.

François Ozon’ın yönettiği Tutku Oyunu (L'amant Double) 10 Aralık Pazar günü saat 17.30’da bomontiada ALT’ta. Filmde depresyondaki Chloé adında kırılgan bir genç kadının sorunlarının üstesinden gelmek için gittiği psikyatristi Paul’a aşık oluyor. Film, aylar sonra birlikte yaşamaya başlayan ikilinin sağlıklı görünen ilişkileri, Chloé’nin, sevgilisinin gerçek kimliğine dair ondan bir şeyler sakladığını keşfetmesiyle gerilimli bir hal almasını konu alıyor.

Efsanevi yönetmen Kieslowski’nin şaheserlerinden Polonya Televizyonu için yaratılmış bir On Emir öyküsü Dekalog, bomontiada ALT’ta gösteriliyor. Dekalog 1’den 5’e kadar olan bölümler 16 Aralık Cumartesi günü 6’dan 10’a kadar olan bölümler 17 Aralık Pazar günü saat 14.00’da gösteriliyor. Kieslowski’nin diğer iki filminin farklı kurgulanmış versiyonlarını (A Short Film About Killing ve A Short Film About Love) izleyebileceğiniz bu yapım, insanlığın duygusal karmaşalardan dolayı çektiği azabı, içgüdülere dayanan hareketleri ve toplumsak ahlak çatışmalarını ele alıyor.

Yönetmenliğini Pelin Esmer'in gerçekleştirdiği İşe Yarar Bir Şey, 24 Aralık Pazar günü saat 15.00’da bomontiada ALT’ta. Senaryosunda Barış Bıçakçı'nın da imzası olan filmde Başak Köklükaya, Yiğit Özşener ve Öykü Karayel başrolleri paylaşıyor.

Paterson’ın yönetmenliğini ve senaristliğini Jim Jarmusch, başrollerini ise Adam Driver ve Golshifteh Farahani üstlendiği Paterson 24 Aralık Pazar günü saat 17.30’da bomontiada ALT’ta gösteriliyor. Film, günlük yaşamın zaferlerinin ve yenilgilerinin şiirsel bir açıklıkla ve detaylıca gözlemliyor.

Lounge Buluşmaları

Lounge Buluşmaları başlığı altında dans sanatçısı, akademisyen ve koreograf Tuğçe Tuna ile dokuz farklı bölümden oluşan konuşma serilerinin ikincisi Tuğçe Tuna ile Türkiye'de Çağdaş Dans Konuşmaları No: III, 20 Aralık Çarşamba günü saat 17.00’da gerçekleşiyor. Davet edilecek olan konuklar ile Türkiye çağdaş dans sanatının yakın tarihini görünür kılmak, anlamak ve sürece tanıklık etmeyi amaçlayan konuşmalar kapsamında bu ay Türkiye Çağdaş Dans ve gösteri sanatları alanının 1980-1990 dönemine ve koreograf, dans sanatçısı, eğitmen Sayın Prof. Aydın Teker'in eserlerine odaklanıyor.

İcracı, koreograf ve eğitmen Gizem Aksu küratörlüğünde gerçekleşen Hisler Arşivi’ne bu ay ALT’ta misafir sanatçı olarak araştırmasını sunan Nursev Irmak Demirbaş oluyor. Halka açık yapılacak konuşmalarda hisler üzerine sohbet ediliyor.

İKİ adlı performansı, ALT+ Misafir Sanatçı Programı kapsamında bomontiada ALT’ta sergilenen yönetmen Semih Fırıncıoğlu bomontiada ALT’ta 2 Aralık Cumartesi günü İzleyici İzlemeye Neden Gelsin isimli bir konuşma gerçekleştiriyor. Fırıncıoğlu konuşmada “Gösteri sanatlarında izleyici izlemeye neden gelsin? Neden gelir? Gösteri sanatlarında gerekçelendirme nedir ve şart mıdır? Sanatçının özgürlüğü nerede biter, sorumluluğu nerede başlar? Cüret nerede biter, küstahlık nerede başlar? Bir gösteriyi kayda ve izlemeye değer kılan nedir?” gibi soruları yanıtlamaya ve sorgulamaya çalışıyor.

#acornerintheworld #bomontiada #alt #bomontiadaalt #fatihgençkal #semihfırıncıoğlu #nursevırmakdemirbaş #emrekoyuncuoğlu #cananyücelpekiçten #hoşnutlukvadisiorkestrası #bigbeatsbigtimes #AmySalsgiverinvitesNohlabNOSVisuals #REConnect #başkasinema #paterson #frantz #manifesto #tutkuoyunları #deklaog110 #işeyararbirşeyvar #volkanergen #sessizsinemagünleri #dancingforsilence #tuğçetuna #nursevormakdemirbaş #21istanbultiyatrofestivali #fatihgençkalbertoldbrecht #mehmetulusoy #metindeniz #kuzgunacar #allabputthehearth #DerZwergLied #PohjanNeito #canfezagündüz #cantutuğ #hazaldöleneken #nedimulusoy #özgüntuncer #tarıkkarakoç #yeşimtezgören #berkecanözcan #loiefuller #littletich #reneclair #özünusta #popart #fütürizm #dadaizm #dogma95 #minimalizm #davidlynch #françoisozon #paulabeer #pierreniney #kieslowski #pelinesmer #barışbıçakçı #öykükarayel #yiğitözşener #başakköklükaya #jimjarmusch #adamdriver #GolshiftehFarahani #gizemaksu

bottom of page