top of page

SwatchxBiennaleArte


2011 yılından bu yana Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisinin partneri olan Swatch'un bu seneler içerisinde Bienal için neler yaptığına yakından baktık

2011

İlk defa, 4 Haziran-27 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleşen, teması ILLUMInations olan Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi için Bienal partneri olarak dahil olan Swatch o yıl yalnızca Giardini'de yer alan kendi alanında son 25 yıldır ortak çalıştığı bütün sanatçılarla ürettiği saatleri sergiledi. Bu yaklaşım "Swatch ve Sanat" arasında yıllar içinde kurulan sıkı bağın güzel bir göstergesi olarak kayda geçti. O yıl ilk defa her edisyon için Venedik Bienali'ne özel olarak üretilen serilerin ilki ortaya çıktı.

2013

Swatch'ın 2013 yılında Venedik Bienali için artık varlığının ve hatta ortaklığının imzası niteliğinde Swatch_Faces temasını lanse etti. Aynı yıl 30 yaşına basan Swatch "doğumgününü" Venedik'te, markanın çağdaş sanat ve sanatçılara bağlılığını vurguladığı çok yönlü bir proje olan Swatch_Faces ile kutlama kararı aldı. Kiki Picasso, Keith Haring, Sam Francis, Arnaldo Pomodoro, Alfred Hofkunst, Nam June Paik, Akira Kurosawa, Pedro Almodóvar, Spike Lee, David LaChapelle, Norma Jeane, Moby ve Birdhead'in de aralarında bulunduğu sanatçılar tam 30 yıldır marka ile yakın temas içinde çalışan isimlerden sadece bazıları... Bu karşılıklı zenginleştirme geleneği, 2013 yılında İspanyol multimedya sanatçısı José Carlos Casado ve New Yorklu dinamik tasarım ikilisi Goto Design'ın 55. Uluslararası Sanat Sergisi'nin küratörlüğünü yapan Massimiliano Gioni ile işbirliği yaparak yeni Swatch Art Specials projesin için Venedik Bienali’nin kimliğini oluşturmalarıyla başladı. 2012'de Şangay'daki Swatch Art Peace Hotel'de residency yapan Casado, kadrandan kayış boyunca patlayan renkli görüntü, sanatçının kontrollü ileri teknoloji ve geleneksel sanatsal ifade araçlarının birleştirerek OFF'u yarattıktan sonra Goto Design ve Swatch, Blue Wild Face ve Wild Face olarak iki saat yarattı. Sade, cesur, renkli ve fantazi doğmuş bir "canavar"ı siyah bir kayışla çerçeveleyen tasarım, hiç kimsenin dahi ve deliliğin buluştuğu topraklardaki bölünmüş kişiliği (Dr. Jekyll/Mr. Hyde) araştırıyordu.

Swatch, çağdaş sanata olan bağlılığını, sanatçılar için olağanüstü bir destek biçimi ile pekiştirdi: Swatch Art Peace Hotel. Çin'in Şangay kentindeki Bund'ta yer alan bina Swatch tarafından restore edildi ve bugün 18 farklı atölye ve sanatçı dairesinde altı ay boyunca dünyanın dört bir yanından çağdaş sanatçıları ağırlıyor. Venedik Bienali'nin Giardini bölgesindeki özel Swatch standı, Swatch Art Peace Hotel'e odaklanıyor ve bu muhteşem sanat otelinden geçen 16 sanatçıyı ve eserlerini sundu. 2013'te Swatch ayrıca, her ziyaretçiyi Venedik Bienali'ne özel olarak Swatch'ın birçok yüzünü beklenmedik şekillerde birbirlerine bağlayan eğlenceli bir uygulama geliştirdi. Uygulama, iOS Apple Appstore'dan veya Google Play'den indirilebiliyor.*

2015

Swatch, Okwui Enwezor küratörlüğünde gerçekleşen All the World's Futures başlıklı Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi için hem Giardini hem de Arsenale'de önemli bir varlık gösterdi. Arsenale'de çağdaş sanatçılar ile olan yaratıcı işbirliğini vurgulayan Dünyadan Sanat başlıklı geniş bir sergi sundu. Ayrıca Eva & Adele'in özel tasarım Swatch saatini. Dünyadan Sanat, The Swatch Art Peace Hotel'den geniş bir çalışma örneği sunuyordu. Ziyaretçinin deneyimi, sesli sanat, video ve projeksiyon duvarı ile daha da geliştirdi. Giardini'de ise Swatch, olağanüstü ilgi çekici kurulumlarıyla ünlü, en iyi çağdaş sanatçılardan biri olan Joana Vasconcelos tarafından yaratılan çok özel bir yerleştirmeyi sergiledi.

2017

Britanyalı sanatçı Ian Davenport, küratörlüğünü Christine Macel'in üstlendiği Viva Arte Viva başlıklı Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi için Giardini’nin tam ortasında 3,8x14 metrelik alüminyum bir panel üzerinde 1000 farklı renkten meydana gelen devasa bir tuvali hayata geçirdi. Aynı isim bu defa benzer bir mantıktan yola çıkarak o senenin bienal için özel olarak üretilen saatini de tasarladı.

2019

90. yaş günü ve sanatının 70. yıldönümünde Swatch tarafından Ralph Rugoff küratörlüğünde May You Live in Interesting Times başlıklı Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi için bir iş üretmeye davet edilen Joe Tilson, Giardini için özel olarak THE FLAGS isimli yerleştirmeyi gerçekleştirdi. Tilson'ın The Stones of Venice adlı işinden yola çıkarak yapılan ve 60 yıldır ziyaret ettiği Venedik kentinin taşlarına odaklanan serisinden kesitlerin büyütülerek bayraklaştırılması bu yılın Swatch ve Tilson imzalı üretimi oldu. Venedik Bienali 32. Sanat Sergisi'nde Büyük Britanya'yı temsilen sergiye katılan Tilson Venedik klise fasadlarından çıkardığı geometrik şekiller ve taş döşeme stillerini THE FLAGS'de dev boyutlu olarak ortaya koyuyor. Her biri 150x285 cm olan bayraklardan toplam 24 adet bulunuyor.

* https://itunes.apple.com/ch/app/swatch-art/id431906509?mt=8

bottom of page