top of page

Tuhaf zamanlarda yaşayasın!


Bu yıl küratör Ralph Rugoff'un kararıyla adını bir Çin bedduasından* alan ve geçtiğimiz haftalarda açılan Dünya'nın en büyük uluslararası sanat etkinliği Venedik Bienali Sanat Sergisi Swatch partnerliğinde beşinci, kendi tarihinde ise 58. edisyonunu gerçekleştiriyor

Joe Tilson, THE FLAGS, Venedik, Giardini

May You Live In Interesting Times adıyla Ralph Rugoff küratörlüğünde açılan Venedik Bienali 58. Sanat Sergisi sabit fikirlere başkaldıran, objeleri ve imajları, jestler ve durumlarla aynı hassasiyetle okuyan sanatçıları bir araya getirdi. Küratörün açtığı bu geniş çatının altında çoklu perspektiflerden bakarak Dünya'yı farklı gözlerle okuyan işler toplandı. "Daha pek çok kalitelerinin yanı sıra bu Bienal'e katılan sanatçıların en büyük ve ortak özellikleri maceraperest olmaları" diyen Rugoff iki farklı mekanda gerçekleşen ana sergiyi iki mekanda da aynı sanatçıların farklı işleri olacak şekilde iki önerme olarak sunuyor: Arsenale'de Proposition A ve Giardini'de Proposition B. Yine küratörün sözlerine bakacak olursak "bu yıl bir araya gelen işler özellikle Leonardo da Vinci ve Vladimir Ilyich Lenin tarafından beyan edilen 'her şey her şeyle bağlantılıdır,' cümlesinin altını çiziyor."

1983 yılında Nicolas G. Hayek tarafından kurulan ve sanat ile kuvvetli bağları olan bir marka olarak Swatch 1960'larda ortaya çıkan Pop Art akımında olduğu gibi popüler kültürden yararlanarak kendini konumlandırıyor. Bir süredir Swatch saatleri dünyaca ünlü ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler ya da film yapımcıları gibi kreatif sektörden insanların hayal güçlerine emanet ediliyor. İlk işbirliğini 1984 yılında Kiki Picasso ile gerçekleştiren marka bugün hala sanatçı işbirliklerini devam ettiriyor. 35 yıldır "dünyanın en küçük tuvali" olarak adlandırdıkları bu saat tasarımlarıyla aynı zamanda sanata destek sağlayan Swatch son beş edisyondur partneri olduğu Venedik Bienali Sanat Sergisi için her defasında bir sanatçı ve ülke olmamasına rağmen Arsenale'de ayrılan pavyonu için genç sanatçılar seçiyor.

Swatch'ın bu yıl Bienal'e davet ettiği sanatçı: Joe Tilson

90. yaş günü ve sanatının 70. yıldönümünde Swatch tarafından Venedik Bienali Sanat Sergisi için bir iş üretmeye davet edilen Joe Tilson, Giardini için özel olarak THE FLAGS isimli yerleştirmeyi gerçekleştirdi. Tilson'ın The Stones of Venice adlı işinden yola çıkarak yapılan ve 60 yıldır ziyaret ettiği Venedik kentinin taşlarına odaklanan serisinden kesitlerin büyütülerek bayraklaştırılması bu yılın Swatch ve Tilson imzalı üretimi oldu. Venedik Bienali 32. Sanat Sergisi'nde Büyük Britanya'yı temsilen sergiye katılan Tilson Venedik klise fasadlarından çıkardığı geometrik şekiller ve taş döşeme stillerini THE FLAGS'de dev boyutlu olarak ortaya koyuyor. Her biri 150x285 cm olan bayraklardan toplam 24 adet bulunuyor.

Swatch Pavyonu'nda dört sanatçı: Yoon, Gong, Aleman ve Snelling

Ekim 2012’den bu yana Swatch'un Kreatif Direktörlük görevini üstlenen Carlo Giordanetti geniş kapsamlı marka programı altında stratejik bir önemi olan Şangay’daki Swatch Art Peace Hotel’in geliştirilmesine ön ayaklık ettiği üzere bugün Arsenale'de yer alan ve Swatch Art Peace Hotel'de residency yapan sanatçıları ağırlayan Swatch Pavyonu bir nevi onun eseri diyebiliriz. Her yıl bu sanatçılar arasından seçilerek oluşturulan pavyon bu yıl Güney Kore'den Dorothy M. Yoon, Çin'den Jessie Yingying Gong, İspanya'dan Santiago Aleman ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Tracey Snelling'i ağırlıyor.

* Bu yıl serginin ismi May you live in interesting times, Türkçesi "Tuhaf zamanlarda yaşayasın!" olarak çevrilebilecek bu söz Çin'de kullanılan ve kökeni 18. yüzyıla dayanan bir beddua.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page