top of page

Bir iş var


Istanbul Performance Art, performans sanatının disiplinlerarası yaklaşımı ile ilişkide olduğu sanat dallarını kapsayan atölyeler serisi düzenliyor. Küratörlüğünü Pınar Derin Gençer’in üstlendiği serinin ilki olan Performatif Çizim Atölyesi, mimar/akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ozan Avcı tarafından 17 Şubat tarihinde Studio-X iş birliği ile gerçekleştirilmişti. Serinin ikincisi Bir iş var, mimar ve -trak’ın kurucusu Bihter Çelik tarafından 29-30-31 Mart tarihlerinde Studio-X iş birliği ile gerçekleştirilecektir.

Biriciğinden mesafede uzaklaştıkça, ve görünüşe birçokları girdiğinde çoğu zaman ahenkli bir doku; sanki doğa gibi.

Bir üretim bantının yan yana dizili çıktıları.

Bir kazaktaki elle atılan sonsuz ilmekler belki..

Ve ele geçirici!

Doğa da biricik ne kadar sonsuz defa çoklanıyor,

Ve uzaklaştıkça görünmez derinliklerde kalıyor, fraktal**i

Bir ağacın dallarında ve her bir yaprağında ve beslemeğe yol alan ile yer altı suyunun çatlaklarında olduğu gibi.

Uzaklaştıkça sadeleşiyor, dokular yok olup bütün oluyor, yormadan, çıldırtmadan sevdiriyor kendini.

Tezatımı birbirini doğa ve endüstri,

İç içe geçip kaynaşabilir miydi? Bir iş var bu etraftaki çirkinlikte. Oynattıran kendi ile..

BİR İŞ VAR

Her gün bu kadar güzel mi bu deniz? Böyle mi görünür gökyüzü her zaman? Her zaman güzel mi bu kadar, bu eşya, bu pencere?

Değil,

Vallahi değil;

Bir iş var bu işin içinde.

Orhan Veli

Katılımcıların tanışması ile başlayacak atölyede, buluntu malzeme ve yer seçimleri üzerine konuşmalar yapılacaktır. 2. gün üretim, 3. gün yerleştirme şeklinde devam edilecektir. İşin çıktısı; ortak üretilecek yarı kalıcı bir “mekan dokusu” olacaktır. Mekan dokusu ile karşılaşanların ve hatta etkileşenlerin datası tutulur. Edinimi arzulanan kuvvet; dokunun kendi performansından öte, karşısına çıktığı insanları perform etme kabiliyeti ile yüksek adledilecektir.

- Bihter Çelik

Tarih: 29-30-31 Mart, 2018

Süre: 12:00-18:00

Mekan: Studio-X Istanbul

Adres: Meclis-i Mebusan Caddesi 35A 34427 Istanbul, Türkiye

Katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye katılım ücretsizdir. Atölye dili Türkçe'dir. Atölyeye kayıt ve detaylı bilgi için "Bir İş Var" konu başlığı ile ad/soyad, meslek, telefon numarası bilgileriniz ile istanbulperformanceart@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.

Bihter Çelik Hakkında

Mimar / İTÜ. 2011'de mezun olduktan sonra arkadaşları ile -trak*ı kurmuştur. Sürdürülebilir geçici tasarımlara kafa yoran Bihter, Saatleri Ayarlama Ensitüsü'nden hareketle her objenin bir ruhu olduğuna inanır. Yeni dünyanın tanımladığı tipik- makerlardan biri olmasa da, elle üretmeyi seven, küçük ölçekli bir el işçisidir. *-trak, genç tasarımcıların ortak üretimlerine taktıları son ek. Mimarlık formasyonundan gelen ancak farklı konulara yoğunlaşan bir grup genç tasarımcının ortak projeler yürütmek için 2011 yılında başlattıkları -trak, araştırma ve üretim ortamının ismidir. Katılım ve yatay örgütlenme kavramlarını benimseyen -trak, tasarımcılara işbirliğine açık, esnek bir altyapı ve bir iyelik eki sunar.

bottom of page