top of page

X Design Factory'den Post-pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi



Tasarım platformu X Design Factory, etkinliklerine çevrimiçi olarak düzenlediği Post-pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile başladı. Endüstriyel tasarımcı ve marka yöneticisi Özlem Yalım yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, pandemi sürecinde ortaya çıkan yaratıcılık potansiyelini bundan sonraki sürece odaklayarak değerlendirmeyi hedefliyor



Farklı disiplinlerden, dinamik, heyecanlı, yenilikçi, yaratıcı, çevresine karşı duyarlı ve saygılı bireyleri bir araya getiren multidisipliner bir oluşum olma arzusuyla Özgür Can Akdağ tarafından kuruLan X Design Factory, bir yandan "herkes için tasarım" anlayışı ile iyi bir yaşam ve daha verimli yaşam alanları amaçlarken, bir yandan da aynı hedefte buluşan tüm farklı disiplinlerden tasarımcılar için özgür bir alan sağlamayı hedefliyor.


Bu doğrultuda, tasarımcıların düşüncelerinin hayat bulduğu, bu alanda X bilinmeyeninin verdiği özgürlüğün ve sınırsız yaratıcılığın tasarıma yeni bir bakış açısı getireceği düşüncesinden hareketle çeşitli etkinlikler, buluşmalar ve organizasyonlar düzenlemeyi planlayan platform, ilk etkinliğini X-Buluşma başlığı altında, Post-pandemi için Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile gerçekleştirdi. Özlem Yalım yürütücülüğünde düzenlenen, yurtiçi ve yurtdışından 21 katılımcının eşlik ettiği, katılımcılar arasında profesyoneller ve akademisyenlerin yanında sadece konuya ilgi duyanların da yer aldığı atölye çalışması, içerdiği yaş ve meslek gözetmeyen perspektifiyle platformun amaçladığı çok yönlü kimliğin oluşumuna da katkı sağladı.


Katılımcılar, dört saat süren atölye çalışması süresince, Zoom platformu üzerinden bir araya gelerek, hazırlanan tasarım odaklı düşünme konulu konferansı izledi ve dinledi. Bu süreçte tasarım odaklı düşünmenin evreleri, ve bu süreçlerin nasıl ele alınabileceği katılımcılarla birlikte konuşularak sunuldu. Ardından atölye lideri tarafından post-pandemiye ilişkin olarak belirlenmiş dört farklı çalışma başlığı oluşturuldu ve katılımcılar bu gruplara yerleştirildi.

Sonraki süreçte katılımcılar, önceki konferansta kendilerine sunulan süreçleri, pandemi olgusu ile birleştirerek, kendi gruplarının çalışma alanı kapsamında post-pandemi dönemi için düşünceler geliştirmek üzere kolektif bir çalışma gerçekleştirdiler. Zoom platformu üzerinden bir araya gelen katılımcılarla atölye liderinin ara ara ziyaretler gerçekleştirerek, sorularını yanıtlayıp yönlendirmelerde bulunduğu bu atölye çalışmasının hedefi, söz konusu başlıkları, edinilen bilgiler ışığında salgının ortaya çıkardığı çeşitli problemler ile birleştirerek bunları birer fikir infografiğine dönüştürmekti.


Büşra Özcan, Ayşenur Pamukçuoğlu, Aylin Odluyurt, Umay Bostan; Post-pandemic Toplu Taşıma


Tüm katılımcıların, son bölümde herkesin bir araya geldiği buluşmada grup sözcüleri aracılığı ile tasarımlarını posterleri üzerinden anlattıkları atölyede sunulan çalışmalar; yeme-içme alışkanlıkları, seyahat ve konaklama kaygısı, kişisel korunma, toplu ulaşım ihtiyaçları alanlarında post-pandemi dönemi için fikirleri içerdi.


Tasarım odaklı düşünce metodolojisini Türkiye’de ilk kez tanıtan birkaç tasarımcıdan biri olan ve son on yıldır bu alanda pek çok yazı, konferans, eğitim, buluşma ve atölye çalışması gerçekleştirmiş olan Yalım'ın pandemi sürecinde karşılaşılan problemlerde tasarımın ve tasarımcının rolüne vurgu yaptığı ve dünyadaki reflekslere paralel olarak ülkemizde öncü bir nitelik taşıdığını belirttiği proje, X Design Factory'nin yaratıcıları için, tasarım fikirlerini açık kaynak oluşturarak paylaşma fikrini de beraberinde getirdi.


1- Eliz Mutlu, Emre Kazandere, Gülfeda Duman, Handan Baran; Post-pandemic Kişisel Korunma

2- Oya Kozan, Mert Katlav, Özge Çağlar, Mert Derneklioğlu; Post-pandemic Yeme-İçme

3- Ahmet Traık Çakır, Seda Büyükvural, Suna Tekce, Özgür Can Akdağ; Post-pandemic Seyahat ve Konaklama


Bu kapsamda, gerçekleştirilen atölye çalışmasının ardından ortaya çıkan posterlerden ilham alarak, post-pandemi döneminde gündeme gelebilecek tasarım fikirleri için bir açık kaynak oluşturmak amacıyla X Design Factory, tüm tasarımcıların mimarlık, ürün tasarımı, mekan tasarımı, kamusal alan, moda, hizmet tasarımı, grafik tasarım, UX gibi temel alanlarda geliştirdikleri fikir ve ürünleri sunabilecekleri bir web platformu geliştirdi.

postpandemic.xdesignfactor adresi üzerinden erişime açılan bu platformun Türkiyeli tasarımcıların pandemi ile şekillenen yaratıcı çalışmalarını toplumla buluşturabilecekleri bir kaynak olması hedefleniyor.


bottom of page