top of page

Teknolojinin peşinde sanat

Genç sanatçıların dijital teknolojileri kullanarak üretim pratiklerini güncellemeleri amacıyla Hande Şekerciler ve Arda Yalkın ortaklığında 2020 yılında kurulan Piksel'in halihazırda sürmekte olan Masterclass derslerine katılarak katılımcılara merak ettiklerimizi sorduk


Yazı ve fotoğraflar: Bihter Çetinyol


İstanbul Planlama Ajansı Florya Tesisleri


Genç sanatçıların dijital teknolojileri de kullanarak kendi üretim pratiklerini güncellemeleri amacıyla 2020 yılında kurulmuş bir platform olan Piksel, ilk olarak Misafir Sanatçı Programı ile kariyerinde ilerlemiş sanatçıları genç sanatçılarla buluşturmuştu. Program dahilinde oluşturulan topluluk, genç ve tecrübeli sanatçılar arasında bir köprü görevi görmesinin yanında Piksel’in devam eden etkinlikleriyle de bir sanatçı havuzu oluşturuyor.


 

Eğitmenler ve katılımcılar arasındaki iletişim kesilmiyor. Program sonrasında katılımcılar, sanatçı atölyelerine davet edilerek yeni bağlantılara sahip oluyorlar.


Serdar Yaşar, Piksel Yöneticisi

 

Mekânsal olarak bir yere bağlı olmayan Piksel’in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Medya A.Ş. ve İstanbul Planlama Ajansı’nın desteğiyle Florya tesislerinde gerçekleşen Masterclass eğitimleri toplamda 10 haftalık bir süreç olarak planlanmış. Dört gün süren etkinliklerden her biri günde altı saatlik bir programa sahip. Piksel’in daha önceki sanatçılar arasında topluluk oluşturma fikrinden farklı olarak Masterclass eğitimleri tamamen katılımcıların teknik donanımlarını belirli bir seviyeye yükseltme amacını güdüyor. Dijitalleşmeyle sanatın buluştuğu yeni medya alanında teknolojik yeterlilik eksiğini fark eden platform, birbirinden farklı alanlardan kişilerin katılım sağladığı Masterclass eğitimleri ile dijital üretimlere katkı sağlamayı amaçlamış.


Mehmet Çağrı Yücetürk ile Unreal Engine Eğitimi


 

Akademi’de çok geleneksel bir eğitim aldığımız için kendimi güncelleyebilmek adına sanal programları öğrenme ihtiyacı duydum. Piksel de tam olarak buna yönelik bir programa sahipti.


Gizem Sezen Özçelik, Sanatçı

 

Hande Şekerciler ve Arda Yalkın tarafından Cinema 4D, M. Çağrı Yücetürk tarafından Unreal Engine, Hakan Gündüz tarafından Yaratıcı Kodlama Open Frameworks/Processing ve Stanislav Glazov tarafından TouchDesigner ile Houdini olarak beş farklı kategoride oluşturulan eğitim programına Türkiye’nin birçok yerinden yaklaşık 250 katılımcı başvurmuş. Geçtiğimiz aylarda bu eğitimler için açık çağrı yayınlayan Piksel, her eğitim için 15 farklı kişinin başvurusunu kabul etmiş.

 

Buradaki katılımcıların çok farklı uzmanlıkları olduğu için eğitimler en basit seviyede sadece programları tanıtma amacı güdüyor. Oyun geliştiricisi, mimar, heykeltıraş ve matematikçilerden oluşan bir katılımcı kitlesi var,

ancak hepsi çok ilgili.


Mehmet Çağrı Yücetürk, Unreal Engine Developer, DECOL

 

Piksel Masterclass eğitimlerinden bir detay


Her ne kadar anlatılan konular ve programlar tamamen yeni nesil teknolojilere hitap etse de eğitimlerin ana temasını sanat üretimleri oluşturuyor. Eğitimlere katılan herkesin farklı uzmanlık alanlarından olması, yeni medya ve dijital teknolojilerin günümüz sanatında ne kadar yaygınlaştığını da kanıtlar nitelikte.


 

Eğitimlerin benim için en büyük katkısı imkân sahasını görmek oldu. Neyi, hangi programda, nasıl yapabileceğimi göstermesi açısından vizyon kattığını düşünüyorum.


Hakan Sorar, Sanatçı/Tasarımcı

 

Kâr amacı gütmeyen bir platform olan Piksel, tamamen kurumsal destekler, sponsorlar ve bireysel bağışlarla varlığını sürdürüyor. 2022 Sonbaharı’nda yeni dönemi açılacak olan Misafir Sanatçı Programı kapsamında oluşturulan eser üretim desteği, program sonunda sanatçılara aktarılıyor.


Misafir Sanatçı Programı ile eş zamanlı olarak ama ondan bağımsız şekilde devam eden Piksel Talks adlı podcast programında her ay davet edilen bir konuk, kendi uzmanlık alanında bir sohbet gerçekleştiriyor.


 

Piksel’in temel amacı Türkiye’deki genç, yeni medya sanatıyla ilgilenen insanları bir araya getirmek ve daha tecrübeli sanatçılarla buluşturarak kendilerine kariyer geliştirmelerine yardımcı olmak.


Serdar Yaşar, Piksel Yöneticisi

 

Masterclass eğitim programı sonrasında aynı katılımcılarla geliştirilecek bir proje ile etkinlikleri daha kapsamlı ve kalıcı bir noktaya taşımak isteyen Piksel; tüm katılımcılar, eğitmenler, katılmak isteyen konuklar ve galeri direktörlerinin bulunduğu bir Discord sunucusunu platformun iletişim kanalı olarak kullanıyor. Sürekli iletişimin mümkün olduğu sunucuda programlar, eğitimler ve Piksel hakkında bilgilendirmenin yanı sıra bireysel etkileşim kurmak da mümkün. Piksel, oluşan topluluk sayesinde Türkiye’de yeni medya alanındaki üretimi daha kalıcı bir konuma yükseltmeyi hedefliyor.


Piksel Masterclass eğitimlerinden bir detay

 

İlk dönemde eğitimcilerden birinin iş teklifi sayesinde bir projede yer aldım. Burada tanıştığınız insanlarla beraber üretim yapabiliyor, çok çeşitli bağlantılar ve ilişkiler kurabiliyorsunuz.


Hakan Sorar, Sanatçı/Tasarımcı

 

Aposto ile beraber oluşturulan Piksel.Bülten’in ilk sayısı Mart ayında yayınlandı. Candaş Şişman’ın sanatsal pratiğini odak alan bülten, her ay sanatla ilgilenen bir konuğu davet ederek yeni medya odaklı üretimlerin temelini konuşuyor olacak.


Masterclass atölyelerinin Mayıs ayında sona ermesiyle beraber Piksel'in Misafir Sanatçı Programı'nın yeni edisyonuna katılımlar Eylül 2022'de başlayacak. Platform ve etkinlikler hakkında daha detaylı bilgi almak için Piksel'in İnternet sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.


bottom of page