top of page

"Bir Mahallenin Hafızası: Kale" projesi için başvurular başladı

Görsel sanat ve görsel kültür üzerine projeler üretmeyi hedefleyen Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin Kültür İçin Alan tarafından desteklenen Bir Mahallenin Hafızası: Kale başlıklı sanat projesi için başvurular bugün başladı


Kızıl Avlu (Red Basilica), Bergama, 1908, Fotoğraf: Sebah & Joaillier


Kentsel mekânlara ve yaşam kültürüne ilişkin yapılan görsel çalışmalar ve sözlü anlatılar, değişim ve dönüşümün çok hızlı yaşandığı günümüzde, kentlerin geçmişteki ve/veya bugünkü durumlarına dair kayıtlı olmayan, sadece o kente özgü olan bilginin üretilmesini, belgelenmesini sağlamak amacıyla planlanan Bir Mahallenin Hafızası: Kale sanat projesi, İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Akropolü’nün eteklerinde, yüzlerce yıllık bir süreçte Rumlar’ın, Ermeniler’in, muhacirlerin, mübadillerin ve günümüzde sayıları giderek artan metropol kökenli yeni nesil göçmenlerin yaşadığı dört mahalleyi kapsayan halk arasındaki ismi "Kale Mahallesi" olarak geçen bölgeye odaklanıyor.


Görsel sanatlar ve gösteri sanatları alanındaki kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlamanın yanı sıra, yerel kurumlar ve sanat alanında üretim yapan profesyonellere farklı eğitim ve gelişim olanakları sunan oluşum Kültür İçin Alan tarafından desteklenen ve Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi tarafından yürütülen 7 ay sürecek olan proje, mahallenin kent belleğindeki yerini psikocoğrafya, kentsel mekân, bireysel bellek, yaşam kültürü ve sözlü tarih kavramları etrafında şekillenen atölyeler, seminerler ve uzman sunumlarını içeriyor.


Proje kapsamında gerçekleştirilecek çevrimiçi atölyeler; sözlü tarih uzmanı Eda Yiğit’in Kültür Sanat Pratiklerinde Anlatının Yeri ve Prof.Dr.Melek Göregenli’nin Kent, Zaman, Kimlik, Mekan seminerleri, arkeolog Bülent Türkmen ve araştırmacı, yazar Sefa Taşkın’ın canlı yayın sunumlarıyla destekleniyor. Yücel Tunca yürütücülüğünde gerçekleşecek Belgesel Fotoğraf Atölyesi mahalle insanlarının, gündelik yaşam pratikleri, mekânları ve sokakları üzerinden geçmiş ve bugün arasında bir köprü oluşturmayı hedeflerken, Günseli Baki yürütücülüğünde gerçekleşecek Psikocoğrafya ve Anlatı Atölyesi psikocoğrafyanın yöntemlerini kullanarak mahallede yapılacak yürüyüş deneyimlerinin yazı, fotoğraf, buluntu nesne, kolaj ve haritalar kullanarak mahallenin bugününe ilişkin öznel anlatılarını oluşturmayı amaçlıyor.


Proje sonunda ortaya çıkan sanatsal üretimler 31 Ekim’de Bergama’da ve 14 Kasım’da K2 Güncel Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Pandemi koşullarında gerçekleştirecek proje aynı zamanda bu dönemin de bir kaydını tutması açısından da büyük önem taşıyor.


İzmir’de ikamet eden fotoğrafçılar ve sanatçıların katılabileceği projeye başvurular arasından en çok sekiz kişi kabul edilecektir. Son başvuru tarihi 8 Haziran 2020 olan projenin detaylarına ve başvuru formuna sanat inisiyatifinin sitesi üzerinden ulaşılabilirsiniz.

bottom of page