top of page

AICA Türkiye’den çevrimiçi uluslararası konferans


AICA Türkiye, 25 - 27 Kasım 2020 tarihleri arasında AICA International iş birliği ve SAHA Derneği ve Borusan Sanat desteği ile Sanat Dünyası, Refleksler ve Alternatif Yeni Dünya başlıklı çevrimiçi gerçekleşecek uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferans, dünyada etkisini sürdüren pandemi nedeniyle, katılımcıların bu kapsamdaki araştırmalarını kamu ile paylaşmalarına olanak sağlayacak bir zemin olmayı hedefliyor



Yerel ve uluslararası akademisyenlerin çalışmalarını bir araya getirerek hem araştırmacılar hem de konuyla ilgili herkes için açık bir bilgi kaynağı olmayı hedefleyen konferans, pandemi ile sanat arasındaki ilişkisi bağlamında bilimsel tartışmaların, bilgi ve deneyim alışverişinin ve disiplinlerarası çalışmaların önünü açmayı amaçlıyor.


Julian Stallabrass, Irina Chmyreva, Pascal Gielen ve Marlies De Munck gibi alanlarının seçkin isimlerini, birçok önemli araştırmacıyı sanat dünyasıyla buluşturacak olan konferans, herkesin erişimine açık ve ücretsiz olarak, Zoom platformu üzerinden gerçekleşiyor.


Üç güne yayılacak konferans toplamda beş panelden oluşuyor. Dili İngilizce olacak olan konferansın Türkçe transkripsiyonunun ise etkinliklerin ardından yayınlanacak kitapta yer alması planlanıyor.



Sadece sosyal ve ekonomik hayatımıza hizmet eden yapıların değil, tüm dünyadaki sanat çevrelerinin de Covid-19 pandemisinin etkisiyle zarar gördüğü yeni bir çağın eşiğinde, sanat dünyasının geliştirdiği müze koleksiyonlarına çevrimiçi erişim, çevrimiçi röportaj ve oturumlar veya sergilerin dijital ortama aktarılması gibi stratejileri tartışmaya açan AICA Türkiye, bu süreçte sanat alanında çalışanların verdiği maddi-manevi mücadeleye vurgu yaparken, krizin beraberinde getirdiği yeni olasılıkları keşfetmek ve pandemi ile birlikte hayatımıza hızla nüfuz eden ve etkisini çok kısa bir sürede gösteren dijital dönüşüme ayak uydurmak için bir adım atıyor. Hazırlanan konferans, dünyanın her yerinden sanat yazarlarının, sanat tarihçilerinin, eleştirmenlerin, akademisyenlerin, sanatçıların ve küratörlerin pandemi sürecinde yaşadıklarını ve sanat pratiğine aktardıkları deneyimleri akademik bir zeminde bir araya getirmeyi hedefliyor.


Sanat Dünyası, Refleksler ve Alternatif Yeni Dünya konferansının Bilim Kurulu’nda Türkiye’den ve yurt dışından alanının önde gelen sanat tarihçileri, akademisyenler ve sanat eleştirmenleri bulunuyor. Türkiye’den Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi’nden akademisyenlerin yer aldığı kurulda yurt dışından ise Bergen University, Michigan State University, The Courtauld Institute of Art, London University, Ulster University, Princeton University, Toulouse University ile Pittsburgh University’den isimler yer alıyor.

25 - 27 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek Sanat Dünyası, Refleksler ve Alternatif Yeni Dünya başlıklı konferansın detaylarına aicaon2020.com adresinden ulaşabilirsiniz.

bottom of page