top of page

Üç gün üç kıtada festival

Bertha Spaces’in fiziksel mekânların insan ilişkilerini geliştirmede ve sosyal değişimi teşvik etmede oynayabileceği role odaklanan Mekânlar Festivali, 15-17 Haziran 2023 tarihleri arasında, üç kıtada dağılmış olan beş aktivist mekânın ev sahipliğinde, yüz yüze ve çevrimiçi platformlarda gerçekleşecek




Bertha Vakfı'nın bir programı olan Bertha Spaces, daha adil bir dünya vizyonu doğrultusunda çalışan aktivistlere ve topluluklara mekân açarak işbirliği, öğrenme ve bağlantı kurma fırsatları yaratmayı hedefleyen küresel bir kolektif. Bu ağın parçası olan Bertha House (Cape Town, Güney Afrika), Bertha Retreat (Dwarsrivier Valley, Güney Afrika), BLK Hudson (Newburgh, NY, ABD), Philippi Village (Philippi, Güney Afrika) ve Postane (İstanbul, Türkiye); yaratıcılar ve aktivistlere buluşma ve konaklama alanı sağlamaktan toplumsal hareketler için ortak çalışma alanı oluşturmaya, ötekileştirilmiş gruplar için iş eğitimi vermekten tamamen gıda adaletine odaklanan bir restoran yaratmaya kadar çeşitli alanlara odaklanıyor. Bu mekânlar her ne kadar farklı yerlerde ve farklı alanlarda çalışsalar da, mekânsal adaletsizliğe karşı duruşları doğrultusunda ortaklaşıyorlar.


Festivalin teması olan Hakiki Konukseverlik (Radical Hospitality), Bertha Spaces’ın ortak prensibi olan, daha iyi bir Dünya için çalışan bireyler ve grupları destekleyen güvenli alanlar yaratma çabasını tanımlıyor.


Mekânlar Festivali, Hakiki Konukseverlik kavramı altında Mekânsal Adalet, Gıda Adaleti, Söylem Adaleti ve Ekonomik Adalet başlıklı dört konuya odaklanıyor olacak. Üç gün boyunca uzun metraj film gösterimleri, yerel sanat üreticilerinin ve sosyal girişimlerin atölyeleri, yiyecek ikramları, çocuklar ve gençler için özel programlar ve topluluk üyeleriyle bağlantı kurma fırsatları olacak. Programlar, hem yüz yüze hem de çevrimiçi gerçekleşerek ilgilenen herkesin katılımına açık olacak.


Festival, odağına aldığı dört tema altında çalışan topluluklar ve kuruluşlar için bir platform oluşturmayı ve çalışmalarını hem yerel hem de uluslararası bir kitleye ulaştırma fırsatı sunmayı amaçlıyor. Bu platform aynı zamanda Bertha Spaces ağında benzer alanlarda çalışan bireylerin ve grupların bir araya gelmelerine olanak sağlamayı hedefliyor.


Postane İstanbul


Mekânlar Festivali’nin İstanbul ayağı ise Bertha Spaces’ın bir parçası olan Postane’de gerçekleşecek. Festival boyunca diğer mekânlar ile hem ortaklaşan hem de ayrışan etkinlikler ve sergiler yer alacak. Festival boyunca Postane Teras’ta bir Dayanışma Pazarı gerçekleşecek. Festivalin Gıda Adaleti ve Ekonomik Adalet temalarına odaklanan pazarda Postane Dükkan ve Postane Gıda Dükkanı’nda da yer alan Ezgi Aysever, Göçmen Kadınlar, Mumo, Köyceğiz Ekolojik Bostan, Ekofil, Reloved, beyond.istanbul, Mora Dükkan, Yeni İnsan, Naturalistgift, Kuntikya, Tahir Devrim ve Defne Apollon İpekçilik hem hazır ürünleriyle hem de düzenleyecekleri çeşitli atölyelerle festivale katılacaklar.


Festivalin Söylem Adaleti teması altında, Liana Kuyumcuyan ve Murat Tülek’in binanın tarihi üzerine yürüttükleri araştırma ve yayın projeleri kapsamında hazırlanan Postane: Bir Bina Arkeolojisi isimli sesli sergi, festival boyunca binada deneyimlenebilecek.


15 Haziran 2023 Perşembe günü, Söylem Adaleti teması altında film gösterimleri gerçekleşecek. Saat 11:00’de Lars Edman ve William Johansson’ın Arica (2020) isimli filmi, saat 13:00’da Standing Above the Clouds (2020) ve The Circle (2018) isimli iki kısa film ve 14:00’da Alex Pritz’in The Territory (2022) isimli filmi gösterilecek. Saat 16:00’da ise, dünyanın en tanınmış çevre adaleti ve gıda egemenliği savunucularından Dr. Vandana Shiva’nın aktivizm yolculuğunu anlatan Vandana Shiva'nın Tohumları filminin beş mekânda eş zamanlı gösterimi gerçekleşecek. Gösterimin ardından Dr. Shiva ve her mekândan temsilcilerin katılacağı bir panel düzenlenecek. Saat 19:00’da ise Söylem Adaleti ve Mekânsal Adalet temaları kapsamında, bir Postane Prodüksiyon çalışması olan ve 6 Şubat depremleri sonrası yeniden inşa sürecine zanaatkârlar ve kültürel üreticilerin hikâyelerini taşımak amacıyla gerçekleştirilen Antakya’nın Yüzleri isimli bir video serisinin lansmanı ve ardından kokteyl etkinliği gerçekleşiyor olacak.


16 Haziran 2023 Cuma ise, gün boyunca Postane Cafe’de festivalin diğer mekânları ile ile ortaklaşa kararlaştırılmış, hikâyesi olan yemekler sunulacak. Festivalin Gıda Adaleti temasına odaklanan Graph Commons ve İyiEkim ortaklığında hazırlanmış olan üretici haritası burada yayınlanacak. Saat 14:00’da Ezgi Aysever’in Kumaş Baskı Atölyesi gerçekleşecek. Saat 17:00’da Graph Commons ve İyiEkim’in Gıda Adaleti Ekosistemi Haritası’nın lansmanı gerçekleşecek. Saat 19:00’da ise, beyond.istanbul’un Mekanda Adalet ve Kent Tarımı isimli yayınlarının lansmanı, yayının editörü ve yazarlarının katılacağı bir söyleşiyle yapılacak. Lansmanın ardından Postane Teras’ta bir kokteyl gerçekleşecek.


Festivalin son günü olan 17 Haziran 2023 Cumartesi günü ise, saat 12:30’da Mumo’nun düzenleyeceği Kendi Balmumlu Kumaşını Yarat atölyesi ile başlayacak. Ardından Mekânsal Adalet teması kapsamında, saat 14:00’da Şehir Dedektifi’nin Çocuk Atölyesi, Söylem Adaleti teması kapsamında ise saat 16:30’da Beats By Girlz’ün Müzik Atölyesi gerçekleşecek. Saat 19:00’da Mekânlar Festivali’nin kapanış partisi düzenlenecek.


Festivalin parçası olan tüm mekânların programına berthaspaces.org adresinden erişilebilir.





 

Comments


bottom of page